Annons

Två församlingar kan gå ihop 2006

Fliseryd vill vara en egen församling, men Mönsterås vill ha en sammanslagning av de båda till en enda. Ett tvåförsamlingspastorat ser ut att bli lösningen
Mönsterås • Publicerad 10 december 2003

Det är i alla fall vad stiftsstyrelsen i Växjö stift föreslår.

Orsaken till att de båda församlingarna började diskutera ett nytt samarbete är att Fliseryds församling är ganska liten och ett enprästpastorat. Hur det här samarbetet skulle se ut har det funnits delade meningar om.

Annons

Fliseryds församling har meddelat att man vill fortsätta vara en egen församling, men att man gärna kan tänka sig att ingå i en samfällighet med Mönsterås. Mönsterås församling har å sin sida önskat en sammanslagning till en församling.

Stiftsstyrelsens förslag är att de båda från och med 2006 bildar ett tvåförsamlingspastorat, kallat Mönsterås-Fliseryds kyrkliga samfällighet.

Minimibemanningen när det gäller präster ska vara tre tjänster.

Fördelningen av tillgångar och förbindelser ska grundas på vad som är skäligt och ändamålsenligt, noterar stiftsstyrelsen också.

Nu skickas förslaget ut till bland annat kyrkoråden och kyrkoherdarna i de båda församlingarna och de ska ge sina synpunkter senast i februari.

Språk- och folkminnesinstitutet och Lantmäteriverket får också möjlighet att yttra sig om det nya namnet på samfälligheten.

Åsa Borefur
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons