Annons

Trippelrånare får sitta tre år

Det blev fängelse i tre år och sex månader för den 29-åring som i september förra året rånade tre livsmedelsbutiker i kommunen.
Mönsterås • Publicerad 26 september 2014
Coop Konsum stängde på lördagen efter rånet.Foto: Eva Bergquist Andersson

Enligt Kalmar tingsrätt är detta ett förhållandevis långt fängelsestraff för de brott han begick den där septemberdagen då han rånade ICA Supermarket Algots, Coop Konsum i Mönsterås samt ICA-butiken i Ålem genom att hota personalen med en pistol och kräva pengar, cigarretter och lotter.

Under rättegången har en lång rad personer vittnat. De fem butiksanställda som råkade ut för rånaren rent handgripligen har berättat om hur de trodde att de skulle bli skjutna, hur mannen blev aggressiv och slog söner kassaskärmar när han tyckte de plockade ner pengar och annat för sakta. I en av butikerna avslutade mannen rånet med att uppmana kassörskan att ringa Brottsofferjouren innan han rusade ut till den grå BMW som användes när han körde mellan de olika butikerna under den korta stund någon gång mellan klockan 17 och 18 som rånen begicks.

Annons

Själv har mannen nekat till rånen. Han har berättat att han varit i Blomstermåla under olika perioder för att hälsa på sin mor, men minns absolut ingenting om vad han gjorde den aktuella helgen. Mannen är tidigare ostraffad, hade arbete vid tiden för rånen och uppges inte ha några större drogproblem. Han har dock erkänt att han rökt cannabis ibland.

Flera vittnen vid de olika rånen har dels vittnat om mannens utseende men även om registreringsnumret på den bil han hade. Något av vittnena har också berättat om hur mannen satt i bilen och tog på sig den maskering han använde vid rånen i Mönsterås. I Ålem hade han dock inte någon maskering för ansiktet vilket troligen är en av orsakerna till att han kunde fällas mot sitt nekande. Där såg nämligen ett mycket trovärdigt vittne hur han såg ut, och detta vittne har senare sagt att den man som häktades i juni i år är mycket lik den rånare vittnet såg i butiken.

Totalt ska mannen betala 75 000 kronor till de fem butiksanställda som krävt skadestånd för kränkning och i vissa fall sveda och värk. Han får också betala totalt 69 790 kronor i skadestånd till butikernas ägare.

Mannen som häktades den 21 juni i år ska sitta kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

Eva Bergquist Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons