Annons

Tomtar kom med bot mot tandtroll

Knäckäpple och kolbullar. Det är vad många förknippar med julskyltningen i Mönsterås.
Mönsterås • Publicerad 1 december 2003
Ingen julskyltning utan Lions knäckäpple. Så resonerade Johan Anderberg, Tobias Enemark, Mattias Augustsson och Martin Ottosson som var bland de första som kom för att handla knäckäpplen. Foto: JOHAN WINSELL
Ingen julskyltning utan Lions knäckäpple. Så resonerade Johan Anderberg, Tobias Enemark, Mattias Augustsson och Martin Ottosson som var bland de första som kom för att handla knäckäpplen. Foto: JOHAN WINSELLFoto: 
Folktandvårdens tomtar dök upp på Storgatan under eftermiddagen. Deras korgar var fyllda med tandborstar som delades ut till besökarna.
Folktandvårdens tomtar dök upp på Storgatan under eftermiddagen. Deras korgar var fyllda med tandborstar som delades ut till besökarna.Foto: 

Årets skyltsöndag blev heller inget undantag utan alla som ville kunde som vanligt handla nygjorda knäckäpplen i Lions marknadstält.

Kolbullar hänger med

Annons

På torget utanför Modeerska huset hade dessutom Pataholms folkdansgille riggat upp grillar där det stektes kolbullar i långa banor.

- Kolbullarna har blivit en tradition vid julmarknaderna. Vi började tillaga kolbullar i samband med att vi byggde en kolmila i början av 1980-talet. Sedan dess har de hängt med

i alla år och de är alltid lika uppskattade, sade Lasse Söderberg

i folkdansgillet.

Använde renoverad vagn

Under skyltsöndagen kunde också folkdansgillet ta i bruk den marknadsvagn som Barometern-OT berättade om i ett reportage förra veckan. Vagnen har de senaste åren rustats upp och folkdansgillets medlemmar kunde nu använda den för sin försäljning.

- Det är en fin vagn som vi lär får mycket nytta av framöver. Vi lyckades också transportera den hit till torget med hjälp av en häst som drog den från verkstaden i Högemåla, sade Lasse Söderberg.

Folkdansgillet sålde inte bara kolbullar och julpynt. Under eftermiddagen arrangerade man även en auktion där ett stort antal hemostar ropades ut.

Korgar med tandborstar

I folkvimlet under söndagens julskyltning dök det även upp en och annan tomte på Storgatan. Tre medarbetare vid folktandvården i Mönsterås hade till exempel klätt ut sig i tomtedräkter.

Annons

Deras korgar var fyllda med tandborstar som tomtarna delade med sig av under eftermiddagen och kvällen.

- Att borsta tänderna är viktigt. Kanske kan det också bli lättare för de yngsta att ta fram tandborsten när de vet att de fått den av tomten, konstaterade tomtarna från folktandvården.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons