Annons

Tjälen stoppar inte fjärrvärme

Sydkrafts fjärrvärmeutbyggnad gör förmodligen inget vinteruppehåll. Grävningsarbetena ska fortsätta med hjälp av en ny metod där tjälen ska tinas i marken.
Mönsterås • Publicerad 18 december 2003

- Vi testade metoden förra vintern och den visade sig fungera. Blir det inte alltför kallt räknar vi med att arbetena ska fortsätta, även om takten sänks något i och att med att marken måste tinas, säger Antero Mattila, projektledare för utbyggnaden.

Metoden går ut på att varmt vatten förs in i plastledningar som läggs ut i marken. Värmen från ledningarna gör att marken tinar upp och arbetet kan utföras trots att det är minusgrader.

Annons

500 villaägare har avtal

Sydkrafts fjärrvärmeutbyggnad avancerar enligt planerna.

Närmare 500 villaägare har tecknat avtal om fjärrvärmeleveranser och ett 100-tal kommersiella fastigheter har eller är på väg att anslutas.

- Gensvaret från både villaägare och företag är något större än vad vi hade räknat med, säger Antero Mattila.

Merparten av de grävnings- och kulvertarbeten som Sydkraft hade framför sig när arbetet startade är också avslutade.

I de centrala delarna av Mönsterås är det mesta klart och sedan en tid tillbaka pågår arbetena i villaområdena.

- Stora delar av Ljungnäsområdet återstår, liksom några andra villaområden som ligger lite utanför tätorten, säger Antero Mattila, som menar att det är viktigt att alla som är intresserade av att ansluta sig till fjärrvärmenätet hör av sig i god tid.

Intresset avgör var det grävs

- Vi behöver en viss anslutningsgrad på varje gata för att vi ska gå fram med ledningar. I vissa områden vet vi inte än om vi ska gräva. Det är intresset som avgör och därför är det viktigt att de som är intresserade inte väntar för länge med att anmäla sitt intresse, säger han.

Sedan fjärrvärmeutbyggnaden startade i de centrala delarna av Mönsterås har det från och till varit bökigt på grund av uppgrävda gator. Det har även framförts kritik mot att skyltningen varit för dålig. Grävningsarbetena har också orsakat en del problem när grävmaskiner råkat gräva av telekablar.

Annons

I det stora hela anser ändå Sydkraft att man klarat av att genomföra projektet utan några större störningar.

- Helt problemfritt är det inte och det är inte så förvånande med tanke på arbetets storlek. Men vi tycker ändå att allmänheten visar stor förståelse för att arbetet tar tid och att framkomligheten är begränsad. Det kan säkert hänga samman med de fördelar och miljövinster som projektet för med sig, säger Tommy Göransson.

Extra anslag nekades

Sydkrafts kostnad för fjärrvärmeutbyggnaden kommer troligtvis att uppgå till 140 miljoner kronor, varav tio miljoner utgörs av statsbidrag.

Sydkraft och Mönsterås kommun hade hoppats att staten skulle ställa upp med ytterligare bidrag när anslagen för klimatinvesteringar nyligen fördelades. Från statens sida blev det dock avslag på ansökan.

Den främsta orsaken var att pengarna bara räckte till en bråkdel av alla de ansökningar som lämnades in.

- Det är möjligt att vi kommer att gå in med nya ansökningar för de sista delarna av projektet, säger Antero Mattila.

Enligt Sydkraft kommer fjärrvärmeutbyggnaden att pågå under en stor del av nästa år.

- Får vi en mild vinter och inget oförutsett inträffar ska vi nog vara klara om ungefär ett år, säger Tommy Göransson.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons