Annons

Södra Cell vann tvist om åvatten

Södra Cell har gått segrande ur en lång rättslig process angående vattenuttaget i Emån.
Mönsterås • Publicerad 3 december 2003

Efter flera turer har Miljööverdomstolen gett Södra Cell Mönsterås klartecken att ta ut vatten ur Emån även om vattenföringen vid åns mynning understiger tre kubikmeter i sekunden.

Domen innebär att Södra under perioden 1 augusti-15 november vid ett tillfälle och under högst 24 timmar får ta ut vatten även vid mycket låg vattenföring.

Annons

Flera kritiska instanser

Södra har hänvisat till att den angivna gränsen behövs vid en situation då företaget inte hinner avsluta tillverkningsprocessen vid massafabriken eller få tillgång till vatten uppströms regleringsdammarna. Och för att inte hamna i en sitaution då bruket måste stängas har Södra drivit frågan om att få tillstånd att ta ut vatten även vid låga flöden.

Flera instanser har varit kritiska till Södras ansökan. Företrädare för sportfisket i Emån har bland annat hänvisat till att ett vattenuttag vid lågt flöde skulle medföra stora risker för laxen i ån.

Begäran avvisades

Även när ansökan diskuterats i andra rättsinstanser har det höjts farhågor för vilka konsekvenser Södras begäran kan få för fisket. För en tid sedan avvisade också miljödomstolens Södras begäran. Men nu ger alltså den högre rättsinstansen Södra rätt.

Miljööverdomstolen anser att Södras fördelar överstiger de olägenheter som beslutet kan föra med sig. Enligt domstolens bedömning ska det uttag som nu har godkänts inte behöva medföra någon betydande påverkan på laxen.

Södras chefsjurist Magnus Fagerlind var på tisdagen mycket nöjd när han tog del av Miljööverdomstolens beslut.

- Ärendet har hängt med länge och det känns bra att vi fått igenom vår ansökan. När frågan behandlades i miljödomstolen efterlyste man en miljöutredning. Nu är en sådan gjord och det är säkert den som ligger till grund för domstolens beslut, säger han.

En försiktighetsåtgärd

Enligt Fagerlind är det inte säkert att domen får någon praktisk betydelse.

- För vår del handlar det om en försiktighetsåtgärd. Vi vill undvika att tvingas stänga bruket vid låga vattenflöden i Emån. Nu är det inte ofta vi hamnar i de situationerna men skulle det inträffa så känns det bra att Miljööverdomstolen fattat det här beslutet, säger Magnus Fagerlind.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons