Annons

Skadegörelse på Ljungnässkolan

Skadegörelse vid skolor är vanligt sommartid. Ljungnässkolan verkar vara ovanligt utsatt i år.
Mönsterås • Publicerad 7 augusti 2013

Bara den senaste veckan har det kommit in fyra-fem anmälningar om att tonåringar är uppe och springer på skolans tak sent på kvällarna. Det här medför skadegörelse som kostar både tid och pengar för vaktmästare och andra kommunanställda som arbetar med fastigheterna. Dessutom kostar det pengar varenda gång larmet går till det vaktbolag som ansvarar för skolans bevakning och som fått rycka ut när kamerorna registrerar att någon befinner sig på taket eller andra förbjudna ställen.

- Det är hopplöst. Varenda sommar blir det problem med den här typen av skadegörelse, suckar Ulf Zetterström som är vaktmästare och som får börja varje arbetsvecka med att röja upp på Ljungnässkolan och andra ställen som utsatts. Han berättar om krossade rutor, nedrivna högtalarsystem, insparkade entrédörrar, övertejpade bevakningskameror och mycket annat. Men också att man kanske kommit de värsta busarna på spåren:

Annons

- Vaktbolaget lyckades få tag i fyra stycken som var uppe på Ljungnässkolans för några dagar sedan, så nu har man i alla fall namn på en del som tagits på bar gärning. Oftast händer sånt här sent på kvällarna kring midnatt och frågan är ju vad ungarna gör ute så dags, säger han.

Det senaste som polisanmälts är att någon eldat på pingisbordet på Ljungnässkolans skolgård i helgen som gått. Bordet blev totalförstört.

Lars Petersson, fastighetschef på kommunen är bekymrad över skadegörelsen och inte minst över att ungdomarna ägnar sig åt att springa omkring på taken:

- Dels kostar det här mycket pengar för skattebetalarna men det man också tänker på är ju att det vore fruktansvärt om det skulle hända något med ungdomarna som ju kan ramla ner från taken och skada sig, säger han.

Eva Bergquist Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons