Annons

Sjukfrånvaro måste minska

Sjukfrånvaron inom socialförvaltningen ligger på 6,86 procent. Nu sätter man in åtgärder för att minska den höga siffran.
Mönsterås • Publicerad 26 september 2014

Förvaltningen har länge kämpat mot höga sjuktal men nu har man i samarbete med folkhälsosamordnaren Monica Kling lagt upp en strategi för hur personalen ska bli friskare.

– Personalen är ju det viktigaste vi har, säger socialnämndens ordförande Emma Magnusson (C).

Annons

Hon konstaterar att sjuktalet inom socialförvaltningens verksamheter är högt, men att Mönsterås kommun inte utmärker sig särskilt i jämförelse med andra kommuner.

I ett nytt projekt slår politikerna fast att sjuktalet ska ha minskat till 5,0 procent när 2016 går mot sitt slut.

Alla, både anställda och enhetschefer, kommer att vara involverade i arbetet, liksom Previa.

Samtliga chefer inom socialförvaltningen ska regelbundet följa varje enhets sjuktal.

De ska dessutom regelbundet informera och diskutera med alla anställda om sjuktalet.

Man kommer i det här arbetet att koncentrera sig speciellt på vissa områden.

– Vi ska till exempel titta på hur man använder de resurser som finns för att minska stressnivån hos personalen, och hur man stöttar varandra. Det gäller att våga lyfta svårigheterna och prata om dem och diskutera vad man kan göra, förklarar Emma Magnusson.

Ett särskilt pilotprojekt ska också genomföras inom hemtjänsten i Fliseryd, där personalen själv har anmält sitt intresse för att vara med.

Till grund för det här friskvårdsarbetet ligger bland annat en studie som studenter på Linnéuniversitetet har genomfört.

Åsa Borefur
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons