Annons

Politikerna bantade bort sitt eget julbord

Efter ett kärvt år med budgetunderskott och besparingar för miljontals kronor valde i år barn- och utbildningsnämnden att avstå från sitt traditionella julbord.
Mönsterås • Publicerad 19 december 2003

- Med tanke på det ekonomiska läget kändes det inte rätt att gå och sätta sig och äta julbord. Samtliga ledamöter tyckte också att vi gjorde rätt och det var ingen som hade någon annan uppfattning, säger nämndens ordförande Patrik Petersson (c).

Barn- och utbildningsnämnden tillhör annars de nämnder i kommunen som brukar avrunda året med ett julbord, då även verksamhetscheferna brukar delta. Ibland har man ätit på skolorna, men förra året valde politikerna och tjänstemännen att avnjuta ett stort julbord på Kronmunken.

Annons

Men efter årets sista sammanträde på onsdagen hade julmaten ersatts med en måltid bestående av gröt och skinksmörgåsar.

- Det blev en enkel måltid men det smakade bra och alla var nöjda. Det kändes också bra att vi kunde visa att vi inte ätit julbord på kommunens bekostnad när vi samtidigt står inför besparingar ute i verksamheterna, säger Patrik Petersson.

Även bland övriga nämnder i Mönsterås kommun råder stor återhållsamhet när det gäller julmiddagar. Några särskilda direktiv har inte gått ut utan det är upp till varje nämnd att avgöra om man ska äta julbord eller inte.

- Jag känner inte till hur alla nämnder gör, men de flesta väljer nog att hålla igen. Varken kommunstyrelsen eller fullmäktige äter julbord och det tycker jag är bra. Det finns annars exempel på kommuner där politiker får ta med sig sina respektive och äta julbord, vilket jag tycker ger fel signaler, säger kanslichef Ulf Eriksson.

Socialnämnden som avslutade sammanträdesåret häromdagen valde i likhet med barn- och utbildningsnämnden att äta gröt och skinksmärgåsar.

- Vi brukar aldrig äta julbord, utan vi har som tradition att avsluta året med en enklare måltid, säger nämndens ordförande, Birgitta Pettersson (c).

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons