Annons

Olovlig installation av solceller – tvingas böta

En Mönsteråsbo hävdar att hon fick lov att sätta upp solceller av tjänsteperson på kommunen. Nu tvingas hon betala böter.
Mönsterås • Publicerad 26 december 2022 • Uppdaterad 29 mars 2023
En Mönsteråsbo tvingas betala böter efter att ha satt upp solceller utan att ha haft rätt till det.
En Mönsteråsbo tvingas betala böter efter att ha satt upp solceller utan att ha haft rätt till det.Foto: Fredrik Sandberg/TT

En person i Mönsterås ska utan lov satt upp solceller på taket. Fastighetsägaren hävdar att hon har ringt kommunen 1,5 år sedan och fått en muntlig besked från en tjänstperson att det inte behövs bygglov. Hon kan dock inte uppge vem från kommunen som hon har parat med.

Byggnaden ingår i kommunens dokument om särskilt värdefulla bebyggelse.

Annons

Miljö- och byggförvaltningen har anlitat Kalmar läns museum för att bedöma om åtgärden bryter mot förvanskningsförbudet. Länsmuseets antikvarier gör bedömningen att solcellerna påverkar bebyggelseområdet och den enskilda byggnaden negativt.

Nämnden har beslutat att sänka sanktionsavgiften med hälften till 3 525 kronor. Fastighetsägaren tycker att summan är oskälig på grund av att hon har fått fel information av en tjänsteperson.

Byggchefen Malin Engdahl uppmanar fastighetsägare att alltid ansöka om bygglov för att vara på den säkra sidan.

Här saknas innehåll

Adam WigrenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons