Annons

Ökad cancerrisk hos anställda i massaindustrin

Underhållsarbetare inom pappers- och massaindustrin löper större risk att drabbas av hjärntumör än förvärvsarbetare i allmänhet
Mönsterås • Publicerad 5 januari 2002

Det visar en undersökning som gjorts av Yrkes-och miljömedicin YMK vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Resultatet av forskarnas studier visar att underhållsarbetare inom pappers- och massaindustrin löper en halv gång större risk än andra att drabbas av hjärntumörer.

Stort samtalsämne

Annons

Inom pappers- och massaindustrin har forskarrapporten från Göteborg varit ett stort samtalsämne de senaste dagarna. Även vid Mönsterås Bruk har den givit upphov till frågor bland personalen.

Inte tagit del av hela materialet

- Vi har inte tagit del av hela materialet men vi har beställt ett exemplar. Och självklart kommer vi att studera det här mycket noga tillsammans med företagsledningen, säger Ingemar Jansson, huvudskyddsombud vid Mönsterås Bruk.

YMK studier omfattar 65 637 män som var anställda inom pappers och massaindustrin 1960 och 1970. Forskarna har därefter jämfört hur många som blev sjuka i cancer mellan 1971 och 1990 och jämfört detta med de drygt 2,3 miljoner män som arbetade minst halvtid.

Resultatet visar att underhållsarbetare inom pappers- och massaindustrin löpte en halv gång större risk att drabbas av den vanligaste formen av hjärntumör.

Enbart underhållsarbetare

Samtidigt betonas att den ökade cancerrisken enbart gällde underhållsarbetare. För processarbetare inom samma industri är risken att drabbas av den här cancerformen en halv gång mindre än för andra förvärsarbetare.

En av teorierna till varför just underhållsarbetare är så utsatta är att den här gruppen handskas med stora mängder kemikalier och oljor.

Ingemar Jansson delar den uppfattningen även om han betonar att mycket har förbättrats inom industrin.

- I dag har vi stränga restriktioner när det gäller all hantering av kemikalier och andra ämnen som är skadliga. Men så har det inte alltid varit. På 1960- och 1970-talet var man ju inte alls lika försiktig som man är i dag, säger han.

Annons

Om forskarnas rapport kommer att leda till några förändringar vid Mönsterås Bruk är i dagsläget osäkert.

- Vi ska göra en noggrann analys av materialet. Sedan får vi se vad vi kommer fram till. Men klart är att vi tar de här studierna på stort allvar, säger han.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons