Annons

Nytt nummer för krisinformation

I mars får Mönsteråsborna lära sig ett nytt telefonnummer.
Mönsterås • Publicerad 13 december 2012

Då börjar numret 113 13 att gälla.

– Det numret kan man ringa för att få eller lämna information vid större olyckor och kriser i samhället, säger Claus Kempe, informations- och säkerhetsskyddschef i Mönsterås kommun.

Annons

Regeringen har gett SOS Alarm uppdraget att ta fram ett nationellt informationsnummer.

Det ska vara ett stöd för både allmänheten, kommuner, landsting, länsstyrelser och statliga centrala myndigheter vid allvarliga olyckor och kriser som exempelvis större stormar och influensaepidemier.

Men det kan även fungera vid andra händelser.

– Om man till exempel skulle köra förbi en skola och se att en massa fönsterrutor är krossade ska man kunna ringa det här numret också, säger Claus Kempe.

Kommunen tar fram listor över alla telefonnummer som ska lämnas över till SOS i samband med att det nya numret börjar gälla. Det kan bland annat handla om telefonnummer till dem som har jour inom olika kommunala verksamheter.

– 113 13 kommer man att kunna ringa 24 timmar om dygnet.

Det nya numret testas just nu på några ställen i Sverige innan det börjar gälla över hela landet. Det vanliga larmnumret 112 kommer att fungera precis som i dag och ska användas vid akuta hjälpbehov när liv, egendom eller miljön är hotad.

Åsa Borefur
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons