Annons

Nya vandringsvägar för lax och öring i Alsterån

Inom några år ska lax och havsöring kunna vandra till Hornsö kraftverk i Alsterån. Länsstyrelsen väntas stå för merparten av kostnaderna men Mönsterås kommun måste också bidra med pengar till projektet.
Mönsterås • Publicerad 25 juni 2003

Nyligen färdigställdes en vandringsväg för fisken längre ned i Alsterån. Nu pågår också planeringen för två nya fiskvägar vid Blomsterström och Duveström.

"Dessa båda fiskvägar kommer att medföra att laxens och havsöringens yta för lek- och uppväxt ökar med 100 procent", skriver Mattias Persson, projektledare vid länsstyrelsen i ett brev till Mönsterås kommun.

Annons

Kostnaden för de planerade fiskvägarna är beräknad till 2,4 miljoner kronor. Länsstyrelsen kan med hjälp av bidrag stå för huvuddelen av de kostnader projektet för med sig. Men för att klara finansieringen fullt ut vill länsstyrelsen att Mönsterås kommun bidrar med 150 000 kronor. Högsby kommun som också berörs av projektet väntas ställa upp med 50 000 kronor.

Sedan tidigare har länsstyrelsen fått pengar för de planerade fiskvägarna vid kraftverken av Fiskeriverket som ställt upp med ett så kallat strukturstöd för fiskerinäringen.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons