Annons

Moment 22 för par som levt tillsammans i 12 år

Efter tolv år tillsammans lever paret i ständig skräck över att skiljas åt.I mannens hemland väntar ett dödsstraff vid utvisning.
Mönsterås • Publicerad 2 juli 2015
Gång på gång har paret fått domar hem som innebär att inget definitivt beslut tas kring mannens framtid. ”Väntan innebär en livslång plåga och psykisk misshandel under obegränsad tid”, anser mannens samtalsterapeut. Foto: Åsa A Cederbom
Gång på gång har paret fått domar hem som innebär att inget definitivt beslut tas kring mannens framtid. ”Väntan innebär en livslång plåga och psykisk misshandel under obegränsad tid”, anser mannens samtalsterapeut. Foto: Åsa A Cederbom

– Vi vill att vårt liv ska starta på riktigt. Vi vill skaffa barn och hus men kan inte på grund av väntan.

Det säger kvinnan i familjen, som är i 30-årsåldern. Hon har permanent uppehållstillstånd, pratar flytande svenska och har fast jobb inom vården sedan många år tillbaka. Hennes man däremot har fortfarande inte fått något permanent uppehållstillstånd.

Annons

– Det gör att vi inte kan leva som andra familjer. Jag kan resa men vad hjälper det om inte han kan följa med? Jag har jobb men han får varken gå i skola eller arbeta, säger kvinnan.

– Att tvingas sitta hemma blir med tiden väldigt tungt.

Kvinnan kommer från Kosovo och mannen från Libyen. De träffades i Sverige och flyttade ihop. Efter tio år som par gifte de sig för två år sedan. Mannen har tre gånger fått tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige, men har nu fått besked om att han ska utvisas.

Enligt myndigheten uppfyller mannen i och för sig kriterierna för att räknas som flykting, men kan inte få ett permanent uppehållstillstånd på grund av brott som mannen begick i Libyen då han jobbade för landets diktator. Han bröt därefter med regimen och flydde.

Migrationsverket vet om att mannen riskerar dödsstraff och tortyr i sitt gamla hemland och har därför lagt ett ”absolut verkställighetshinder” på utvisningsbeslutet.

– Det betyder att polisen inte får utvisa honom utan ärendet blir vilande. För oss innebär det att vi tvingas fortsätta leva i ovisshet, säger kvinnan.

Hon berättar vidare att mannen den första tiden uppgav falsk identitet för att skydda sin familj i Libyen.

– Men sedan fyra år tillbaka har han berättat sanningen och Migrationsverket har sagt att de har förståelse för hans agerande.

Hon säger vidare att hon inte känner till något annat par som har fått vänta så länge på besked.

– Vi har varit ett par i tolv år och gifta i två. Efter så lång tid tillsammans vill man veta att man inte kommer att skiljas åt. Jag har ingen annan släkt här än min man. Om han försvinner har jag ingen.

Annons

Båda två har sökt psykologhjälp för stress och oro. I psykologens uttalande finns ett starkt stöd för att familjen ska få lugn och ro.

”Att utvisa mannen till Libyen blir för honom en snabb död, här i Sverige blir det en livslång plåga och psykisk misshandel under en obegränsad tid. Är det detta Sverige har att ge en människa som söker skydd?” står det i terapeutens brev till Migrationsverket.

”Det är snart tolv år som asylsökande utan rättigheter att gå vidare i livet.”

Det senaste beskedet från myndigheterna är att utvisningen skjuts upp fram till den 24 juni nästa år.

– För mig betyder det ännu ett år av väntan där jag inte vet vad som ska hända med mig, säger mannen.

Tortyr, förnedrande behandling eller döden väntar mannen i hans hemland. Foto: Åsa A Cederbom
Tortyr, förnedrande behandling eller döden väntar mannen i hans hemland. Foto: Åsa A Cederbom

”För mannens del är det snart tolv år som asylsökande utan rättigheter att gå vidare i livet.”

samtalsterapeut vid asylpsykiatriska mottagningen i Kalmar

”Jag vågar inte bli gravid av rädsla för att min man inte får stanna kvar hos mig.”

30-årig kvinna i Mönsterås kommun

Åsa A CederbomSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons