Annons

Miljonsatsning på kycklingar

Mitt i lågkonjunkturen planeras en miljonsatsning i lilla Torp utanför Mönsterås. Stranda Kyckling AB vill bygga ut och tredubbla produktionen.
Mönsterås • Publicerad 29 december 2012

Familjeföretaget Stranda Kyckling AB startade 2008 med 80 000 kycklingar när Bo Oskarsson sadlade om från mjölkbonde till kycklingproducent. Tillsammans med sonen Olof startade han produktionen i ett nybyggt kycklingstall på 4000 kvadratmeter i Torp. Nu planerar de för en utökning som i slutändan kan komma att innebära nybyggda stallar på 5000 kvadratmeter vardera och totalt skall lokalerna rymma 192 000 slaktkycklingar när allt är klart. Men än så länge handlar det mest om att söka olika tillstånd.

- Det är mycket byråkrati i det här och det kommer att ta minst ett år att få alla tillstånd – om inget hakar upp sig. Helt klart blir det kanske om fem, sex år men då behöver vi även anställa ett par personer, berättar Olof Oskarsson som nu rotat sig i kommunen igen efter flera års arbete utomlands, bland annat i Irak, Pakistan och Egypten.

Annons

Kycklingbranschen är stabil och i kommunen finns flera producenter av slaktkycklingar. Stjärnamo Kyckling i Bankeberg bygger just nu 3000 kvadratmeter ny stallyta och i veckan fick länsstyrelsen en ansökan från Markus Läggeberger i Fliseryd, som planerar för en helt ny kycklingproduktion på orten.

- Kyckling går bra. Det är billigt, lättlagat och kan ätas av alla oavsett religion, konstaterar Olof Oskarsson.

Eva Bergquist Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons