Annons

Många vill ha svar om asylboendet

Just nu får kommunledningskontoret många mail, brev och samtal från invånare som har frågor om hur det blir när Kronmunken ska bli asylboende.
Mönsterås • Publicerad 25 september 2014

Birgitha Freij på kommunkansliet får dagligen förfrågningar från kommuninvånare som vill veta hur asylboendet kommer att påverka samhället på olika sätt. Men hittils har hon inte kunnat svara på alla frågor, eftersom kommunen inte har alla fakta.

– Vi vet fortfarande inte exakt hur många som skall bo på Kronmunken. Senast i?går (läs i tisdags) försökte jag få besked både av Migrationsverk och av Bert Karlssons företag, men svaret jag fick var att man måste skriva på alla avtal innan man kan gå ut med hur många som ska bo på asylboendet, förklarar hon.

Annons

För kommunens del vill man så fort som möjligt veta boendets omfattning, tidsplan, hur man ska planera för mat till förskolor och skolor och mycket annat. Men det lär dröja, kanske till nästa vecka, innan alla kort ligger på bordet. Josco Radovic från Kronmunken vet inte heller exakt hur många som kommer. Det är mellan Kronmunken och Migrationsverket det avtal som är kvar skall skrivas, och innan dess kan inte heller ägarna till Kronmunken planera för fullt.

– Först ska en besiktning till göras, men ambitionen är att starta upp den 3 november även om vi inte vet om det blir exakt då. Även vi vill ju ha besked så fort som möjligt. För vår egen del finns det också en mängd riskfaktorer, som att man alltid bara skriver halvårsavtal.

I dagsläget har anläggningen godkänts för 117 platser men man har bygglov för 36 så kallade bostadsmoduler.

– Det här med bostadsmoduler är dock inte aktuellt i dagsläget. Nu fokuserar vi på planering på den befintliga ytan. Det är mycket som skall förberedas, vi ska ordna dagisrum, studie­lokaler för SFI, bönerum för kristna och muslimer och lokaler för en eventuell vårdmottagning som ska vara öppen några timmar i veckan. Ännu har vi inte kunnat planera mer exakt för detta, utan får vänta tills Migrationsverket hör av sig för att skriva under de sista papperen.

– Men vi vill få detta att fungera på ett bra sätt och så fort vi får besked ska vi bjuda in allmänhet, kommun och andra aktörer på en fika med information. Vår vision är att kunna samarbeta med aktörer i samhället såsom idrottsföreningar, kyrka och annat för att de boende ska kunna komma ut i samhället på ett bra sätt.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons