Annons

Magasin hotat vid bilbrand

En stulen bil sattes sent på måndagskvällen i brand vid Granngårdens fodermagasin i hamnområdet i Mönsterås. Branden spred sig till magasinbyggnadens vägg och räddningstjänsten lyckades i sista stund förhindra en större brand.
Mönsterås • Publicerad 3 december 2003
Jens Robertsson, butikschef vid Granngården, kan konstatera att skadorna på Granngårdens fodermagasin blev omfattande sedan någon tänt eld på en bil som parkerats utmed magasinbygganden.
Foto: Johan Winsell
Jens Robertsson, butikschef vid Granngården, kan konstatera att skadorna på Granngårdens fodermagasin blev omfattande sedan någon tänt eld på en bil som parkerats utmed magasinbygganden. Foto: Johan WinsellFoto: 

- När vi kom fram var bilen helt övertänd. Det hade även tagit sig i väggen och i en del av taket på magasinet. Om vi hade kommit lite senare vet jag inte hur det här hade slutat, säger släckningsledaren Tommy Åström.

Det var strax efter klockan 23 på måndagskvällen som en busschaufför i den södra delen av hamnområdet upptäckte att det brann vid fodermagasinet.

Annons

Räddningstjänsten var på plats strax efteråt och lyckades ganska snabbt släcka elden.

Lyckliga omständigheter

Enligt Tommy Åström var det flera lyckliga omständigheter som bidrog till att inga större värden gick till spillo.

- Den tidiga upptäckten hade stor betydelse. Sedan hade vi tur eftersom bilen parkerats på ett ställe där väggen är förstärkt med tjocka plankor. Om den i stället lämnats en bit bort hade vi fått betydligt större problem. I värsta fall kunde hela byggnaden ha brunnit ned, säger han.

Branden i bilen fick ett mycket häftigt förlopp. Efter en kort stund hade elden även spridit sig till magasinbyggnadens vägg. Det hade även börjat brinna i en liten del av bjälklaget i taket.

- Det hade inte behövt brinna länge till för att det skulle ha slutat illa. Men nu känns det bra att vi lyckades släcka branden och därmed rädda värden för flera miljoner kronor, säger Tommy Åström.

"Mycket olustigt"

I anslutning till fodermagasinet har Granngården i Mönsterås sitt lager av foder och varor. Bland personalen tog man självklart illa vid sig av den otäcka branden som orsakades av att någon eller några tände eld på en bil.

- Det känns mycket olustigt. Bilen hade parkerats precis intill väggen och hade inte branden upptäckts så tidigt som den gjorde kunde det här ha slutat med en katastrof, säger Jens Robertsson vid Granngården.

Jens Robertsson åkte själv till magasinet när släckningsaretet pågick.

Annons

- Det man undrar över är varför bilen placerats just här. Det kan vara en tillfällighet men man vet inte och det vi hoppas nu är att polisen ska få tag på de skyldiga, säger han.

Flera inbrott

Granngårdens butik och fodermagasin ligger avsides och det är ingen insyn åt något håll. Under de senaste har också butiken drabbats av flera inbrott och en del skadegörelse.

- Det är jobbigt med inbrott men det här känns ännu jobbigare eftersom hela vår verksamhet var nära att ödeläggas, säger Jens Robertsson.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons