Annons

LISTA: Här är Mönsteråsartiklarna som engagerade mest i januari

✓ En månad går fort.
✓ Många artiklar flimrar förbi i nyhetsflödet.
✓ Här är de tio Mönsteråsartiklar som engagerade er läsare mest under januari.
Mönsterås • Publicerad 1 februari 2024
Steinar Ringstad är en av många som känner sig ofrivilligt ensam.
Steinar Ringstad är en av många som känner sig ofrivilligt ensam.Foto: Adam Wigren

1) Steinar, 53, har sökt efter nya vänner i 15 år: ”Jag har inga”

En undersökning från Folkhälsomyndigheten 2022 visar att var fjärde i befolkningen mellan 16 år och uppåt säger att de besväras av ensamhet. Steinar Ringstad, 53, känner sig ofrivilligt ensam. I 15 år har han på olika sätt försökt hitta vänner som vuxen.

Här kan du läsa hela artikeln:

Foto: Arkivbild

2) Så valde åtalade bankmannen vem han skulle lura – de mest störst förtroende

Annons

De bedragna bankkunderna hade ett stort förtroende för bankmannen. En av dem är en kvinna som är över 90 år gammal som berättar om hur de ätit lunch tillsammans – och att han hjälpte till med hennes makes bouppteckning. Nu misstänks han ha lurat henne på 3,8 miljoner kronor – och makens dödsbo på över en miljon.

Här kan du läsa hela artikeln:

Eric Karlsson är femte generationen rörmokare som, precis som pappa Lars Gierfvede och farfar Håkan Karlsson valt att jobba i familjeföretaget Rör-Karlsson i Mönsterås. Håkan Karlssons fru Eva Fleetwood-Karlsson har jobbat i företaget sedan 1990.
Eric Karlsson är femte generationen rörmokare som, precis som pappa Lars Gierfvede och farfar Håkan Karlsson valt att jobba i familjeföretaget Rör-Karlsson i Mönsterås. Håkan Karlssons fru Eva Fleetwood-Karlsson har jobbat i företaget sedan 1990.Foto: Daniel Svensson

3) De är inne på femte generationen rörmokare: ”Man är född in i det”

En ville bli pilot, en annan brandman och en tredje ville bli lastbilschaufför. Men så blev det inte utan de hamnade i familjeföretaget Rör-Karlssons i Mönsterås. Nu är de inne på femte generationen rörmokare. ”Det föll sig naturligt”, säger Eric Karlsson, 26.

Här kan du läsa hela artikeln:

Foto: Arkivbild

4) Då var bankmannen nära att åka fast – när kunden ville ge bort sina pengar

När den äldre mannen bestämde sig för att ge bort nästan alla sina pengar fanns inga pengar på kontot, eftersom den nu bedrägeriåtalade bankmannen hade tagit dem. Det löste han genom att flytta över rätt belopp från en annan kunds konto.

Här kan du läsa hela artikeln:

Kameror på återvinningscentralen Mörkeskog har övervakat både personal och allmänheten i flera år. Detta trots att det har saknats tillstånd.
Kameror på återvinningscentralen Mörkeskog har övervakat både personal och allmänheten i flera år. Detta trots att det har saknats tillstånd.Foto: Fredrik Sandberg/TT

5) Allmänheten filmas olagligt när de slänger sopor – har pågått i flera år

Den som har slängt sopor på återvinningscentralen Mörkeskog utanför Mönsterås riskerar att hamna på film. Övervakningen har dock skett utan tillstånd. ”Det är beklagligt naturligtvis. Och det är klart att vi ska ha tillstånd”, säger Ronnie Björkström, renhållningschef i Mönsterås kommun.

Här kan du läsa hela artikeln:

Oscar Nilsson Johannesson har varit på Södra i Mönsterås i sju år och han trivs med sitt jobb som kranförare. ”Det är fin utsikt och helt klart en naturupplevelse ibland”, säger han.
Oscar Nilsson Johannesson har varit på Södra i Mönsterås i sju år och han trivs med sitt jobb som kranförare. ”Det är fin utsikt och helt klart en naturupplevelse ibland”, säger han.Foto: Roger Carlsson

6) Oscar hittade drömjobbet i hamnen: ”Har alltid tyckt om stora maskiner”

Sedan barnsben har han varit förtjust i stora maskiner och på gymnasiet läste Oscar Nilsson Johannesson på fordonsprogrammet med inriktning på hamnar. I dag lever han sin jobbdröm – ett tiotal meter upp i luften i en av de sex stora kranarna i hamnen på Södra Cell i Mönsterås. ”Man får se fina solnedgångar”, säger han.

Här kan du läsa hela artikeln:

Familjen drabbas hårt när Mohamed Koorjs och Diaa Al Hajjis dotter Eaman Koorj inte får personlig assistans. Diaa Al Hajji kan inte komma ut på arbetsmarknaden.
Familjen drabbas hårt när Mohamed Koorjs och Diaa Al Hajjis dotter Eaman Koorj inte får personlig assistans. Diaa Al Hajji kan inte komma ut på arbetsmarknaden.Foto: Adam Wigren

7) Familj tar strid för personlig assistans efter flera bakslag

Annons

14-åriga Eaman Koorj har diagnoserna autism samt intellektuell funktionsnedsättning och kan inte prata. Hennes intellektuella nivå bedöms av läkare vara tre till fyra år. Vårdnadshavarna Mohamed Koorj och Diaa Al Hajji har länge kämpat för att deras dotter ska ha rätt till personlig assistans.

Här kan du läsa hela artikeln:

Katharina Gielen är smittskyddschef vid Jordbruksverket. ”Vi behöver bland annat arbeta mer riskbaserat och satsa på mer förebyggande åtgärder på bredare basis i stället för omfattande bekämpning i ett fåtal besättningar”, säger hon till ATL.
Katharina Gielen är smittskyddschef vid Jordbruksverket. ”Vi behöver bland annat arbeta mer riskbaserat och satsa på mer förebyggande åtgärder på bredare basis i stället för omfattande bekämpning i ett fåtal besättningar”, säger hon till ATL.Foto: Jordbruksverket, TT

8) Utbrottet på Cedergrens – dyraste någonsin för skattebetalarna

Jordbruksverket har betalat ut 172,6 miljoner kronor i djurägarersättning efter salmonellautbrottet på CA Cedergren. Aldrig tidigare har Jordbruksverket varit tvungna att betala ut så stora summor i ersättning till ett enskilt företag.

Här kan du läsa hela artikeln:

En färdig utredning av nytt sopsystem i Mönsterås kommun ligger på politikernas bord redo för beslut. Antingen ska småhusen gå över till fyrfackskärl eller tvåfackskärl. Skiftet måste ha skett till 2027 enligt svensk lagstiftning.
En färdig utredning av nytt sopsystem i Mönsterås kommun ligger på politikernas bord redo för beslut. Antingen ska småhusen gå över till fyrfackskärl eller tvåfackskärl. Skiftet måste ha skett till 2027 enligt svensk lagstiftning.Foto: TT

9) Byte av sopsystem kommer påverka soptaxan framöver

Det krävs stora investeringar inom renhållningen över hela Sverige när insamlingen av förpackningar ska ske hemma i hushållet om några år. I Mönsterås kommun ligger en färdig utredning på politikernas bord. Blir det fyrfackskärl eller tvåfackskärl?

Här kan du läsa hela artikeln:

Konstruktionen av den nya fiskvägen är en bäckfåra som ska se så naturlig ut som det är möjligt. ”Den ska se så naturlig ut som det är möjligt och lutningen är anpassad efter gäddan, säger kommunekologen Joakim Holm.
Konstruktionen av den nya fiskvägen är en bäckfåra som ska se så naturlig ut som det är möjligt. ”Den ska se så naturlig ut som det är möjligt och lutningen är anpassad efter gäddan, säger kommunekologen Joakim Holm.Foto: Privat, Arkivbild

10) Våtmark i Kronobäck rustas upp för att bli Sveriges bästa gäddfabrik

Det var den första av sitt slag när våtmarken i Kronobäck var klar 2008. Därefter skulle det visa sig att platsen blev en riktigt bra gäddfabrik med bättre resultat än vad man trott och vågat hoppats på. Men med tiden har vallarna börjat läcka. Nu har våtmarken restaurerats för två miljoner kronor.

Här kan du läsa hela artikeln:

Fotnot: När engagemanget hos er läsare mäts i våra statistikverktyg räknas både antalet klick och lästiden för varje artikel in. Således kan det finnas andra artiklar som haft fler antal klick än vissa av de tio här ovan.

Jan BrunbySkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons