Annons

Hinder måste bort för handikappade

I slutet av 2010 ska fastighetsägare ha åtgärdat alla enklare hinder för att underlätta för handikappade att få tillträde till allmänna lokaler.
Mönsterås • Publicerad 26 februari 2010

Synskadades riksförbund i Mönsterås hoppas dock att fastighetsägarna ordnar detta i god tid och inte väntar till årsskiftet med handikappanpassningen.

Vissa saker är enklast att göra när det är torr väderlek, till exempel att kontrastmarkera trappor vid affärerna.

Annons

Efter att Synskadades riksförbund har väckt frågan kommer byggnadsnämnden att skriva till alla fastighetsägare som är affärsinnehavare och påpeka detta.

Med enkelt avhjälpta hinder menas att de ska vara rimliga att avhjälpa med hänsyn till nyttan och förutsättningarna på platsen. Kostnaden för att göra detta ska också vara rimlig.

Det kan till exempel handla om att byta ut dörrar som är för smala eller att åtgärda stora nivåskillnader vid ingångar.

Det är byggnadsnämndens uppgift att övervaka att reglerna följs. Byggnadsnämnden kan besluta om sanktioner mot den fastighetsägare som inte följer reglerna.

Boverkets föreskrifter trädde i kraft 2003 och principen är att enkelt avhjälpta hinder ska åtgärdas direkt. Regeringen har dock satt som ett mål att åtgärderna ska vara genomförda senast vid utgången av 2010.

Åsa Borefur
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons