Annons

Här får elever mopedkörkort

Sedan i höstas kan eleverna på resursskolan Solvändan i Mönsterås gratis få en komplett utbildning för att få köra EU-moped, vilket eleverna sparar tusenlappar på.
Mönsterås • Publicerad 18 december 2003
16-årige Danny Helgesson var den förste som fick förarbevis för EU-moped sedan utbildningen startade i Mönsterås. Henrik Ramklint är en av två lärare som har hand om utbildningen som i dagsläget enbart kan erbjudas Solvändans egna elever.
Foto: Åsa Borefur
16-årige Danny Helgesson var den förste som fick förarbevis för EU-moped sedan utbildningen startade i Mönsterås. Henrik Ramklint är en av två lärare som har hand om utbildningen som i dagsläget enbart kan erbjudas Solvändans egna elever. Foto: Åsa BorefurFoto: 

- Det är en bra möjlighet. Det är ju inte precis många skolor som erbjuder det, säger 16-årige Danny Helgesson från Bistingsmåla som var först med att bli examinerad.

För honom betyder det mycket att ha fått förarbevis för EU-moped.

Annons

- Med den tar jag mig till skolan och till träningen.

Han tränar både styrketräning och jujutsu och tillsammans med resorna till och från skolan blir det en hel del åkande.

Stort intresse från alla håll

Sedan det blev känt att resursskolan har fått tillstånd att bedriva utbildningen som resulterar i EU-mopedkörkort, har läraren Henrik Ramklint fått många samtal. Intresset är stort från alla möjliga håll. Men hittills har han inte kunnat ta emot elever utifrån.

- Vi har pratat om att det ska vara för hela kommunen, men än så länge är det bara resursskolans egna elever som har den här möjligheten. Tillståndet som Vägverket har lämnat gäller bara för den här skolan, säger Henrik Ramklint.

Utbildningen omfattar 20 lektioner fördelade på tio tillfällen och det är både teori och praktik. Det ställs höga krav på trafikkunskaper hos EU-mopedföraren.

I grunden är det samma trafikregler som för B-körkort. Föraren får också lära sig om trafikens miljöpåverkan.

- Det ingår mycket miljötänkande, säger Henrik Ramklint.

Förarbeviset enda utgiften

Teoriprovet innehåller 35 frågor, varav minst 28 måste vara rätt.

Annons

Enligt Henrik Ramklint kostar det ungefär 2 000 kronor att utbilda sig för att få förarbevis. En kostnad som Danny Helgesson alltså inte har behövt stå för själv eftersom han är elev på Solvändan.

- Det enda jag fick betala var förarbeviset, som kostade 130 kronor, säger han.

Hälften av utbildningen har han fått på skoltid, andra hälften har skett på fritiden. Han är nöjd med utbildningen.

- Det fungerade jättebra.

Högsta tillåtna hastighetsgräns för EU-mopeder är 45 kilometer i timmen. Den får inte köras på motorväg. Inte heller får den framföras på cykelbana, vilket en vanlig moped får om det inte finns någon tilläggsskylt som talar om att mopedkörning är förbjuden.

Åsa Borefur
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons