Annons

Grannar säger nej till panncentral

Protesterna är starka mot planerna på att bygga en panncentral med en 16 meter hög skorsten i ett bostadsområde i Timmernabben.
Mönsterås • Publicerad 10 november 2009

Flera familjer har hört av sig till kommunen med invändningar mot att Eon ska bygga om ett befintligt kallförråd till panncentral i samband med satsningen på fjärrvärme. Kallförrådet ligger i närheten av idrottsplatsen.

I somras bjöd Eon och kommunen in ägarna till granntomterna till ett samrådsmöte. Grannarna sa redan då bestämt nej till planerna och Eon fick i uppdrag att ta fram nya alternativ. Det har man nu gjort, men det nya förslaget innebär fortfarande att panncentralen ska placeras på samma fastighet som det var tänkt tidigare, alltså Nyemåla 3:93.

Annons

Reaktionerna från grannarna har inte låtit vänta på sig.

"Först av allt vill jag uttrycka stor förvåning och viss irritation över den osedvanligt korta remisstid som ställts till förfogande. Man kan få ett intryck av att kommunen inte är intresserad av att få del av genomtänkta synpunkter" undrar en granne.

Det är flera orsaker till varför grannarna inte vill godkänna panncentralen.

"Den avgörande orsaken är den olämpliga lokaliseringen av en miljöfarlig verksamhet i ett etablerat bostadskvarter" skriver en granne och hänvisar till att Boverket rekommenderar ett skyddsavstånd på 200 meter för biobränsleeldade anläggningar.

Att placera panncentralen 75-100 meter från bostadshus och skola uppfyller inte de kraven, menar grannarna. En nio meter hög silo och en 16 meter hög skorsten kommer att påverka områdets karaktär och man hävdar att en panncentral bryter mot gällande detaljplan.

Vidare är man orolig för att värdet på fastigheterna sjunker och att transporterna till och från panncentralen kommer att innebära problem.

"Möjligheten att placera anläggningen på en redan befintlig industritomt bör utredas" skriver några grannar.

Den 3 december ska byggnadsnämnden behandla ärendet. Flera grannar har redan sagt att de ska överklaga om bygglov beviljas.

Åsa Borefur
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons