Annons

Göte Fransson blev årets Mönsteråsare

I somras skänkte Göte "Pöta" Fransson en dyrbar räddningsbåt till sjöräddningsstationen i Mönsterås. Nu har han belönats med Lions Clubs nyinstiftade utmärkelse Årets Mönsteråsare 2003
Mönsterås • Publicerad 20 december 2003
Lions president Rune Lundgren belönade på fredagen Göte "Pöta" Fransson med det nynstiftade priset Årets Mönsteråsare 2003.
Foto: JOHAN WINSELL
Lions president Rune Lundgren belönade på fredagen Göte "Pöta" Fransson med det nynstiftade priset Årets Mönsteråsare 2003. Foto: JOHAN WINSELLFoto: 

- Göte Franssons bidrag var verkligen något utöver det vanliga, därför är han väl värd den här utmärkelsen, konstataterade Lions president Rune Lundgren när han delade ut priset.

Göte "Pöta" Fransson har tillbringat en stor del av sitt liv åt att vara ute på sjön. Han var också engagerad i arbetet med att få en sjöräddningsstation till Mönsterås och Lakhamn. När planerna blev verklighet för ett par år sedan försågs hamnen på Oknö med räddningsbåten Rolf Nilsson. I somras kompletterades stationen med en mindre och snabbare båt, som efter Göte Franssons gåva på hela 300 000 kronor till inköpet också bär hans namn.

Annons

- Det är mitt stora intresse för sjön och segling som gjorde att jag ville bidra med en båt till stationen. Jag är mycket glad över att vi fått en sjöräddningsstation till Mönsterås. Allt kan hända på sjön, och är olyckan framme är det viktigt att det finns räddningsbåtar, säger Göte Fransson, som själv varit med om att hamna i sjönöd.

- Jag minns en händelse på 1960-talet då jag var ute och seglade i hårt väder när masten gick av. Vi fick stora problem men som tur var fick vi hjälp. Det var lotsbåten som fanns i Mönsterås på den här tiden som hjälpte oss att komma i land, säger han.

Även om Göte Fransson fått hjälp till sjöss har det hänt betydligt oftare att han själv varit den som bistått med assistens vid incidenter och mindre olyckor. Från sitt sommarställe, beläget på en ö i Mönsteråsviken, har han ofta blivit vittne till hur båtar gått på grund.

- Det händer då och då att man får ge sig ut och hjälpa dem som inte kan ta sig loss. Jag har även hänt att jag hjälpt personer som varit ute och rott, och som inte orkat ta sig över till andra sidan viken, säger han.

Förutom att Lions delade ut ett diplom till Göte Fransson bidrog man även med en gåva på 50 000 kronor till föreningen Livbojen, som fungerar som stödförening åt sjöräddningsstationen. Penninggåvan är tänkt att användas till inköp av navigationsutrustning till någon av räddningsbåtarna.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons