Annons

Gemensam stor satsning på ridskola

Första spadtaget är taget och
i maj ska den nya ridanläggningen av hög klass stå färdig att ta emot ryttare och islandshästar från när och fjärran.
Mönsterås • Publicerad 13 december 2003
Kommunalrådet Roland Åkesson, Strokkurs Ylva Alexandersson och Häradssparbankens vd Ola Drehmer tar första spadtagen till ridanläggningen.
Kommunalrådet Roland Åkesson, Strokkurs Ylva Alexandersson och Häradssparbankens vd Ola Drehmer tar första spadtagen till ridanläggningen.Foto: 
Ylva Alexandersson, Strokkur, Ola Drehmer, Häradssparbanken, samt Thomas          Nilsson och Roland Åkesson från Mönsterås kommun studerar ritningarna över den nya ridanläggningen som väntas innebära ett stort lyft för hästsporten. FOTO: OLLE NILSSON
Ylva Alexandersson, Strokkur, Ola Drehmer, Häradssparbanken, samt Thomas Nilsson och Roland Åkesson från Mönsterås kommun studerar ritningarna över den nya ridanläggningen som väntas innebära ett stort lyft för hästsporten. FOTO: OLLE NILSSONFoto: 

- Vi hoppas att vi inom fem år ska kunna hålla ett SM här, säger Ylva Alexandersson i islandshästföreningen Strokkur.

Tillsammans med entreprenören Lars-Peder Carlsson från

Annons

Carlsson och son entreprenad, kommunalrådet Roland Åkesson och Häradssparbankens vd Ola Drehmer satte hon spaden i jorden utmed E22 alldeles intill vattentornet på fredagsmorgonen.

Den nya anläggningen ska inte bara islandshästägarna ha glädje av. Det ska bli ett vackert område öppet för alla, både andra föreningar och allmänheten.

300 meter lång ovalbana

Den första etappen omfattar byggnation av en ovalbana och en 300 meter lång så kallad passbana, samt läktare och en väg till området. Kostnaden är 800 000 kronor och kommunen bidrar med hälften. Strokkur står för 300 000 kronor, medan Häradssparbanken i Mönsterås sponsrar med 100 000 kronor.

Investerar i bygden

- Det är ett spännande och fint projekt som vi gärna vill bidra till. Vi är ju en självständig bank och vi har en policy att jobba med samhällsutveckling. Det här är ett sätt för oss att investera i bygden, säger Ola Drehmer, bankens vd.

Ylva Alexandersson påpekar att man också har mängder av andra lokala sponsorer bakom sig.

Roland Åkesson tycker att det är viktigt att den här satsningen kommer till stånd. Det breddar utbudet. För de hästintresserade tjejerna och killarna i kommunen blir banan ett lyft och den kommer att utnyttjas av både gammal och ung. Han konstaterar att hästintresset fortsätter att öka och att det numera finns över 300 000 hästar i Sverige.

Att Strokkurs medlemmar visat glöd och vilja att själva bidra med en stor del av resurserna som krävs för att förverkliga banan, hade också betydelse när kommunen bestämde sig för att gå in i projektet.

- Det krävs mycket ideellt jobb. Men det är viktigt. Det är det som skapar en förening, säger Ylva Alexandersson.

Annons

Långväga gäster

Förväntningarna på den nya anläggningen är stora, inte bara bland hästägarna i Mönsterås kommun. Det är långt till närmaste bana med samma kvalité som den här ska få, vilket innebär att många långväga gäster kommer att komma hit när den är klar.

- Upptagningsområdet blir Småland och även en bra bit därifrån, säger Ylva Alexandersson.

Föreningen arbetar nu med att samla ihop ännu mer pengar för att bygga ytterligare banor inom området.

Åsa Borefur
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons