Annons

Fullt upp i handeln

Jul- och mellandagshandeln är över för den här gången. Handlarna i Mönsterås verkar överlag vara nöjda med årets mest intensiva veckor.
Mönsterås • Publicerad 7 januari 2003

- Det ser ut som att de flesta har haft en bra handel. Starten på julhandeln upplevdes visserligen som trög, men veckan före jul kom den i gång riktigt ordentligt, säger Gudrun Bjerker, ordförande i Köpmannaföreningen och innehavare av Verners husgeråd.

För en kategori av handlare har vintern och kylan haft stor betydelse. Det är sportaffärerna som har fått plocka fram varor som på grund av många milda vintrar inte brukar vara så eftertraktade.

Annons

- Det är framför allt skridskor och pulkor som säljer bra just nu, säger Ulf Svensson, innehavare av Sporttjänst, som redan sålt slut på affärens parti av skridskor två gånger.

- Efterfrågan är mycket stor och i dag har vi bara några enstaka par kvar. Men redan på tisdag (i dag) får vi hem nya och det känns som att det kan behövas, säger Ulf Svensson, som menar att han totalt sett inte säljer mer bara för att det har blivit vinter och kallt.

- Folk har en viss summa pengar att handla för oavsett hur vintern ser ut. Skillnaden är att vi säljer andra varor nu än vad vi gör när det är milt, säger han.

Till kategorin nöjda handlare hör också innehavarna av El-Center. Enligt Peter Jonsson har affären haft en jämn och bra handel under hela december.

- Vi har speciella erbjudanden under december och det gjorde att julhandeln kom i gång tidigt för vår del, säger Peter Jonsson, som märkt av en ökad efterfrågan på framför allt digitala kameror och dvd-spelare.

Handlarna i Mönsterås får leva med att många reser till Kalmar för att göra sina julinköp. Men Gudrun Bjerker tycker att Mönsteråsborna överlag är ganska trogna butikerna i Mönsterås.

- Man kan bara titta på hur det var dagen före julafton. Då var det fullt med folk i affärerna och det visar att många trots allt väljer att handla på hemorten.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons