Annons

Förvirrade patienter på behandlingshem oroar

Flera familjer i de norra delarna av Mönsterås anser att behandlingshemmet Forsagården brister i tillsynen av sina patienter.
I helgen blev en familj väckt mitt i natten av en kvinna som inte hittade hem.
Mönsterås • Publicerad 21 januari 2003

- Det är obehagligt att bli väckt mitt i natten och man undrar hur det står till med tillsynen när personer som inte mår bra kan vara ute och gå mitt i natten, säger kvinnan i familjen.

Enligt kvinnan händer det ofta att patienter på Forsagården är ute och går sent på kvällar och nätter. Hon tycker det är beklagligt och kräver nu att behandlingshemmet tar bättre hand om sina patienter.

Annons

- Alla tycker synd om de här människorna och det är hemskt att se att det ska behöva vara ute på det här sättet. För oss som blir väckta är det inte heller särskilt trevligt. Vi har barn som tyckte det här var otäckt och som inte vågar vara ensamma på grund av människor som inte mår bra kommer och ringer på, säger hon.

Polisanmälan

Kvinnan som knackade på hos familjen kunde senare på natten hämtas av personal från behandlingshemmet. Familjen har också varit i kontakt med Forsagården och från ansvariga där fick man rådet att polisanmäla patienterna om de uppträder hotfullt.

- Det känns inte rätt att ringa polisen. Ansvaret borde ligga på Forsagården. Det är ändå där de bor och får vård, säger kvinnan som överväger att skriva till länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet för Forsagården.

- Vi har inget emot att Forsagården tar emot patienter, men när det som hände i helgen upprepas gång efter annan känns det ändå som att vi måste göra något, säger hon.

Svårtlöst problem

Forsagårdens föreståndare Ulf Johansson beklagar att hemmets patienter ibland uppträder störande och ringer på hemma hos folk. Men han anser att problemet är svårlöst eftersom patienterna har sin fulla rätt att vistas ute när som helst på dygnet.

- Jag förstår att folk tycker det är obehagligt när de blir väckta mitt i natten av människor som inte mår bra. Men det är inte lätt att komma tillrätta med det här. Våra patienter är inte tvångsomhändertagna och de har remitterats hit för att läkare bedömt att de kan vistas på ett öppet hem. Vi kan i och för säga nej, men då hamnar de bara på något annat behandlingshem, säger han.

Enligt Ulf Johansson har

Forsagården utökat bemanningen så långt det är möjligt.

Annons

Men hemmet har inte rätt att övervaka patienterna dygnet runt. Och i de fall där patienterna skulle uppträda hotfullt eller störande anser Ulf Johansson att de ska polisanmälas.

- De är fria att vistas ute och om det finns anledning ska de också anmälas. Men överlag kan jag säga att våra patienter inte är farliga. Visst kan det hända att de uppträder avvikande, men det är ytterst sällan som de gjort något allvarligt, säger han.

Informationsmöte planeras

För att öka kunskapen om

Forsagården planerar Ulf Johansson att arrangera ett informationsmöte om verksamheten.

- Jag tror att ett informationsmöte skulle vara bra. Då får vi en chans att berätta om verksamheten och svara på allmänhetens frågor. Och det hade varit bra om vi även hade fått med någon representant från tillsynsmyndigheten, säger Ulf Johansson.

Johan Winsell
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons