Annons

Företag anmäls för att ha stört örnar

Nu polisanmäls Södra Vind AB för att medvetet ha stört havsörnar för att kunna påstå att det inte finns havsörn där företaget vill bygga en vindkraftspark.
Mönsterås • Publicerad 25 november 2009

Reaktionerna på företagets sätt att undersöka om det finns havsörnar som riskerar att drabbas av ett bygge av en vindkraftspark i Kråkerumstrakten, blir allt fler. I en polisanmälan som gjorts av en privatperson hänvisas till den konsultrapport som Södra Vind AB lämnat in till Länsstyrelsen i Kalmar. Konsulterna som gjort rapporten har systematiskt och medvetet stört ett havsörnspar så att de för första gången på fem år misslyckats med häckningen, menar anmälaren, vilket enligt honom gjorts för att Södra Vind AB kan påstå att örnarna övergivit platsen som ligger i området kring Kråkerum och Boslät i Mönsterås. "Havsörnar överger dock inte sina revir och det är därför synnerligen viktigt nu att hindra fortsatt brottslig verksamhet", står det i anmälan. Tidigare under hösten hävdade även Naturskyddsföreningen i Kalmar län samma sak i ett yttrande till Länsstyrelsen. Enligt polisanmälan innebär agerandet från Södra Vind AB brott mot Artskyddsförordningen och Jaktlagen. Störningarna ska ha har pågått mellan februari och juli i år.

Eva Bergquist Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons