Annons

Fiskeriverket krävs på skadestånd

Ägarna till Läggevi maskinaffär i Fliseryd har stämt Fiskeriverket för otillåten vattenverksamhet och yrkar på ett skadestånd på drygt två miljoner kronor.
Mönsterås • Publicerad 5 december 2003

De hävdar att Fiskeriverket genom att bygga så kallad stenrevlar i Emån bland annat orsakat grödskador på mark som brukas av bolaget. Läggevi maskinaffär AB, som ägs av Lars, Joakim och Andreas Läggeberger, brukar totalt drygt

212 hektar åkermark längs

Annons

Emån på den så kallade Fliserydsplatån. Bolaget bedriver aktiv jordbruksverksamhet med såväl djurhållning som växtodling.

Fiskeriverket lät 1992 och 1993 bygga så kallade stenrevlar

i Emåns åfåra vid Burseström och i Kvillen. Syftet med dessa stenrevlar var att främja fisket

i Emån. Arbetet utfördes av Fliseryds sportfiskeklubb.

Energikostnader

Enligt ägarna till bolaget orsakade bygget av stenrevlar dämning av ån, vilket medförde att mark som ligger uppströms översvämmades och att torrläggningen försenades. Härigenom uppstod direkta skador på grödor och det blev avkastningsförluster. Bolaget fick också ökade energikostnader för bortpumpning av vatten.

Enligt stämningsansökan uppgick kostnaderna till minst två miljoner kronor. Ägarna till maskinaffären vill nu att Fiskeriverket betalar denna summa

i skadestånd.

Miljödomstolen i Vänersborg genomförde på onsdagen syn på det aktuella området. I går, torsdag, höll miljödomstolen en muntlig förberedelse vid tingsrätten i Oskarshamn. Huvudförhandling sker vid ett senare datum.

Leif Lundqvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons