Annons

Filmare spänd på reaktioner

Sångens resa drog sju fulla hus på biografen i Mönsterås. Nu sänds filmen om Carl Boberg och psalmen O store Gud i Sveriges television. Nästa projekt för filmaren Niclas Wimmerberg är en dokumentär om Elin Sigvardsson.
Mönsterås • Publicerad 31 december 2003
Niclas Wimmerberg har följt Carl Bobergs mest kända psalm på dess resa över världen. Nu kliver han 120 år framåt i musikhistorien och gör en dokumentär om Elin Sigvardsson.FOTO: SONJA PALM
Niclas Wimmerberg har följt Carl Bobergs mest kända psalm på dess resa över världen. Nu kliver han 120 år framåt i musikhistorien och gör en dokumentär om Elin Sigvardsson.FOTO: SONJA PALMFoto: 

- Jag vet inte varför jag så gärna ville göra filmen om Bobergs psalm, men jag kände kanske att det fanns något större bakom, säger Niclas Wimmerberg.

Och Sångens resa har fått större genomslagskraft än han trodde. Det började som en idé där Mönsterås kommun ville dokumentera den kunskap som Bengt-Åke "Båkke" Kronzell har om Carl Boberg. När Niclas Wimmerberg anmälde sitt intresse för projektet hade han hört psalmen O store Gud i kyrkan och han visste att Elvis spelat in den. Men att den fanns på så många språk och var spridd över hela världen kände han inte till.

Annons

Tre veckor i USA

Ett litet projekt växte sig snabbt stort. Under den tid som Niclas Wimmerberg jobbade med filmen tillbringade han tre veckor i USA där han bland annat intervjuade gospelsångaren George Beverly Shae.

Billy Graham-teamet och George Beverly Shea gjorde sången till sin signaturmelodi och de har kanske betytt mest för psalmens spridning i USA.

- De åkte på väckelseresor över hela landet och sjöng psalmen överallt. Elvis har sjungit in den på sju olika skivor, dessutom var det många svenska immigranter som gjorde olika översättningar av sången när de kom till Amerika, berättar Niclas Wimmerberg.

Hälften av filmen är inspelad i Sverige, hälften i USA.

"Gjord för en allmän publik"

- Den är gjord för en allmän publik. Och det är kul att den ska sändas i tv. Jag är spänd på vilka reaktioner den kommer att få, men jag kan nog inte förvänta mig att den blir lika väl mottagen som i Mönsterås, säger han och ler.

Sångens resa är Niclas Wimmerbergs första långa dokumentär. Sedan inspelningarna började har han hunnit göra ytterligare filmer, nu tar han sig an nya musikutmaningar. Och han håller sig i hemtrakterna.

- Det kommer att bli en dokumentär om Elin Sigvardsson, berättar han.

Arbetet med filmen kommer att påbörjas i slutet av januari och han ska följa hennes liv med musiken både i Stockholm och i Mönsterås.

Annons

Filmen Sångens resa, O store Gud från Carl Boberg till Elvis sänds i SVT den 10 januari.

MARTINA ARNKLITT

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons