Annons

De ordnar träffar för ensamna

Efter flera års ideellt arbete med kamratstöd i Tyskland håller Markus Sommer på att arbeta upp en liknande stödverksamhet i Blomstermåla.
Mönsterås • Publicerad 30 december 2003
Nils Nilsson, Markus Sommer, Aino och Anssi Janatuinen tillhör de få aktiva i IOGT-NTO i Blomstermåla. På måndagen arrangerade de öppet hus med grötfest och underhållning i Filadelfiakyrkan för missbrukare och anhöriga, flyktingar och ensamma människor.FOTO:ÅSA BOREFUR
Nils Nilsson, Markus Sommer, Aino och Anssi Janatuinen tillhör de få aktiva i IOGT-NTO i Blomstermåla. På måndagen arrangerade de öppet hus med grötfest och underhållning i Filadelfiakyrkan för missbrukare och anhöriga, flyktingar och ensamma människor.FOTO:ÅSA BOREFURFoto: 

Sedan en tid tillbaka anordnar IOGT-NTO i Blomstermåla, en liten förening med 16 medlemmar, kamratstödsmöten i Filadelfiakyrkan varje måndagskväll.

- Mötena är för missbrukare, anhöriga och alla som känner sig ensamma och behöver någon att prata med, säger

Annons

Markus Sommer.

Flyktingar har bjudits in

Även flyktingarna i samhället har bjudits in till träffarna. Hittills har bara några få personer med alkoholproblem sökt sig dit. Men det tar tid att bygga upp en sådan här verksamhet, menar Markus Sommer.

- Jag hade inte väntat mig fler i början. Jag är glad för dem som kommer, säger han.

Det som han kan erbjuda besökarna är stöd och att försöka ge dem självförtroendet tillbaka.

- Här kan de hjälpa till och känna att de behövs i samhället.

Besökarna avgör själva vilka aktiviteter som stödverksamheten ska bestå av. Enda kravet som Markus Sommer ställer är att den som kommer dit är nykter.

- Det är viktigt. Det kanske sitter folk här som vill komma bort från sitt beroende och då är det inte bra om det kommer in någon som luktar sprit.

Ska satsa på frukostmöten

Många andra IOGT-NTO-föreningar i landet har börjat med frukostmöten på lördagarna, då fler kanske har tid att komma. Det är något som man ska satsa på även i Blomstermåla.

Annons

- Jag hoppas att det ska komma i gång så fort som möjligt, säger Markus Sommer.

IOGT-NTO bildades 1923 i Blomstermåla och har som mest haft upp emot ett 100-tal medlemmar där.

I dag är det bara 16 medlemmar, varav endast ett par är

aktiva. Medelåldern är hög.

Om föreningen ska överleva är det viktigt att rekrytera yngre medlemmar. Men det är svårt.

- Jag känner och träffar många ungdomar, men alla är så upptagna med annat. Många känner inte heller till vad det här är för förening, säger Markus Sommer som dock hoppas att det ska gå att knyta lite ungdomar till verksamheten.

Servering vid diskoteken

Ett sätt kan kanske vara de ungdomskaféer som föreningen arrangerar i Filadelfiakyrkan i samband med ungdomsdiskoteken i Blomstermåla Folkets Hus. I samarbete med Missionskyrkan i Blomstermåla, Filadelfia i Timmernabben samt Pingstkyrkan i Mönsterås hålls kyrkan öppen för dem som inte har åldern inne för diskoteken och man har servering. Ibland är det 30-40 ungdomar där.

Bjöd på gröt och sång

Vid måndagens öppet hus bjöd man bland annat på gröt. På programmet stod också underhållning med Natalja och Konstantin Shakov, Seniorsångarna under ledning av Gunnar Malmberg samt sångare från Missionskyrkan.

Åsa Borefur
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons