Annons

Dålig respekt för bevattningsförbudet

Trots ett bevattningsförbud i sju av länets tolv kommuner så ökar vattenuttaget märkbart i de drabbade kommunerna. ”Man kanske tänker att äh, det löser sig.” säger Christina Karlberg.
Mönsterås • Publicerad 15 juli 2019

Det råder bevattningsförbud i flera av länets kommuner och Mönsterås tillhör en av de sju kommunerna med förbud sedan den 1 juli. Trots detta ser Kalmar Länsstyrelse en ökning av vattenuttaget och att bevattningsförbudet inte respekteras.

– Mycket tror jag att det är för att det varit lite sämre väder i år och vi har haft lite nederbörd, men det hjälper ju inte. Det plockar växtligheten upp, säger kommunikationschef Christina Karlberg från Länsstyrelsen.

Foto: Janerik Henriksson/TT
Annons

Det finns många tips på både länsstyrelsen och kommunens hemsida om vad du som privatperson kan göra för att spara på dricksvattnet. Christina tipsar även om att så enkelt stänga av vattenkranen under tiden man borstar tänderna, annars är det 24 liter vatten som går åt under tandborstningens två minuter.

– Respektera förbudet, det gör inget att gräsmattan är lite gul. Och passa på och fylla på tunnor när det regnar och använd till bevattningen istället, säger Christina.

Martin Gustafsson som arbetar på tekniska förvaltningen på Mönsterås kommun tillägger att värmeböljan i början av sommaren gjorde att kommunens vattenförbrukningen ökade. Folk duschade mer och tog mer dricksvatten för att svalka sig. Sen gör inströmningen av sommargäster till kommunen att förbrukningen ökar märkbart jämfört med på vintern.

– Bilar och vattenspridare är en stor bov i det hela med. Tvätta inte bilarna och vattna inte gräsmattan. Det är ju lite onödigt när det är brist på vatten, hushåll med det istället. Sen tycker jag att många sköter sig, så ska inte klaga på dem som ändå varit duktiga, säger Martin Gustafsson

I en villa med fyra personer ligger en normalförbrukning av vatten på cirka 700 liter per dag. När vi tar fram vattenslangen förbrukar vi cirka 1000 liter på en timma. Det innebär att vi lätt dubblar förbrukning av dricksvatten bara genom att vattna gräsmattor och rabatter under en timme.

För att lösa vattenbristen skulle det behövas betydligt mer nederbörd under hösten och vintern för att grundvattennivån ska öka, något varken kommunen eller länsstyrelsen tyvärr kan göra något åt. Däremot arbetar många kommuner med att försöka hitta nya vattenintäkter, att inte använda grundvattnet till bevattning, gå ut med information om att använda vatten sparsamt samt att leta vattenrör som läcker i onödan.

Emelie NordqvistSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons