Annons

Brist på läkare som vill stanna

Bristen på primärvårdsläkare blir värre och värre i hela landet. Mönsterås kommun är inget undantag.
Mönsterås • Publicerad 7 juni 2013

Nyligen krävde Läkarförbundet en nationell satsning på fler läkare i primärvården. En undersökning visar att det saknas 1400 allmänläkare i Sverige. Hälsocentralerna i Mönsterås och Blomstermåla är inga undantag vad gäller läkarbrist.

– Vi kämpar hela tiden för att få tag på läkare som stannar kvar, men det är svårt. Ändå tycker jag att vi har en ganska god bemanning här just nu, säger Ann-Kristin Kempe, verksamhetsansvarig vid Blomstermåla hälsocentral.

Annons

Där har man 2,5 läkartjänster som skall ta hand om 4?000 listade patienter plus cirka 300 personer från flyktingförläggningen. Två läkare är fast anställda men en hyrläkare bemannar deltidstjänsten, något som kostar stora summor.

- Tack vare att vi har ett erfaret och stabilt team med andra medarbetare, exempelvis distriktssköterskor som varit här många år klarar vi oss rätt bra. Men det är naturligtvis ett problem, säger Ann-Kristin Kempe.

Landstinget har försökt lösa läkarbristen på olika sätt genom åren, som när man rekryterade polska läkare som fick utbildning i svenska och garanterades jobb. Men det rann ut i sanden när det visade sig att det var problem för läkarnas anhöriga att få jobb.

Vid Mönsterås hälsocentral behöver man rekrytera ytterligare två allmänläkarspecialister, säger Maria Hilberth, ansvarig för verksamheten.

– Vi har fyra ordinarie och en långtidsvikarie på läkarsidan förutom ortoped och barnläkare som regelbundet jobbar hos oss. Men det behövs alltså två till och vi har annonserat i flera år, säger hon.

Under våren har man testat kvällsöppet fyra dagar i veckan i Mönsterås, något som dock inte lockade så många som man trodde. Ändå permanentas kvällsöppet till hösten med två dagar per vecka.

Eva Bergquist Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons