Annons

Bilister kör mot rött ljus vid järnvägsövergång

En bilist var ett 20-tal meter från att bli påkörd av tåget i Blomstermåla på måndagen.
Mönsterås • Publicerad 15 januari 2003

Trots att både ljud- och ljussignalerna varnade och tåget var mycket nära järnvägskorsningen vid stationsområdet passerade bilisten över spåret.

Men det är inte någon ovanlig händelse. Det säger både tågtrafikledningen och närboende.

Annons

- Det är nog bara en tidsfråga innan det verkligen händer något. Det är otäckt, säger en kvinna till Barometern-OT.

Ljud- och ljussignaler

Det är mycket trafik till och från industrierna och ridanläggningen på andra sidan järnvägsspåret. Korsningen är försedd med ljud- och ljussignaler, men saknar bommar.

- Ibland kan det vara svårt att se att ljussignalen lyser rött. Det borde vara bommar också. Och gärna en saftblandare som kompletterande varningsljus. En sådan skulle synas bättre, säger en annan Blomstermålabo.

Även Roger Strandberg, tågtrafikledningen i Blomstermåla, har noterat att det förekommer att bilister kör över spåret trots att både ljud- och ljussignalen signalerar att tåg är på väg.

- Det gör de väldigt ofta, säger han.

Många gånger har det varit nära att tåg har kolliderat med både bilister och fotgängare i korsningen.

Ibland kan bilisterna få stå och vänta några minuter, och Roger Strandberg tror att en del helt enkelt ledsnar på det och passerar spåret ändå.

Sven-Ingvar Håkansson på SJ känner också till problemet.

- En del förare upplever det som obehagligt när bilisterna kör mot rött ljus, säger han.

Annons

Mycket kan hända när bilen ska passera korsningen. Det kan bli motorstopp så att bilen blir stående och tåget inte hinner stanna. Vintertid kan det vara halt på spåret och det kan också ställa till problem när bilen ska över.

- Tyvärr är det här inte den enda korsningen där man kör mot rött ljus, säger Sven-Ingvar Håkansson.

Bommar nästa vår

Mattias Hennius på Banverket berättar att ambitionen är att skapa planskilda korsningar, och flera hundra obevakade korsningar slopas eller byggs om varje år av säkerhetsskäl. Han har också goda nyheter när det gäller Blomstermålakorsningen.

- Korsningen ska få bommar

i samband med ombyggnaden av bangården, säger Mattias Hennius som tror att det kan ske till nästa vår.

Han är positiv till att allmänheten hör av sig om man upplever problem vid en korsning.

- Vi emottar alla tips med intresse, säger han.

Att förse korsningen med en saftblandare tror han inte är möjligt, eftersom det är en varningssignal som används i andra sammanhang.

Enligt uppgift från trafikanter finns det även ett annat problem i korsningen. Nämligen att det står upp en del spikar som man misstänker kan ha orsakat punkteringar på bildäck.

Åsa Borefur
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons