1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Bevattningsförbud införs i kommunen

Från och med torsdag 27 juni införs bevattningsförbud i Mönsterås kommun.
Nu blir det stopp för att vattna trädgården med slang eller spridare.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det är hög vattenförbrukning under sommarperioden, och mycket dricksvatten går åt till bevattning av gräs och häckar och till att fylla pooler. Samtidigt fylls inte naturens vattenmagasin på lika snabbt och nivåerna sjunker. Därför har beslut om bevattningsförbud tagits och det gäller tills vidare.

Förbudet innebär att det inte är tillåtet att använda kommunalt vatten för trädgårdsbevattning med slang eller spridare, biltvätt, fylla pooler och liknande.

Förbudet gäller om man har kommunalt vatten. Har man egen vattenbrunn är det ändå lämpligt att vara sparsam med vattnet, uppmanar tekniska kontoret.

Fakta:

Tips för att spara vatten

* Duscha på kortare tid. Fem minuter kortare kan motsvara 35-70 liter vatten beroende på om det är ett snålspolande duschmunstycke eller ett gammalt.
* Låt inte kranen stå och rinna när du borstar tänderna, tvålar in dig eller rakar dig.
* Diska och tvätta med fulla maskiner. En diskmaskin kan dra tio liter per disk och en tvättmaskin 50 liter för en tvätt.
* Använd disk- och sköljbalja. Om vattnet får stå och rinna i tre minuter kan det gå åt 36 liter. I balja blir det bara 6-10 liter.
* Samla regnvatten i en tunna och använd det att vattna med.
* Ställ en kanna med vatten i kylen istället för att låta vattnet rinna tills det blir kallt.
* Laga läckor.