Annons

Betygsfrågan fick det att hetta till

Det har varit klent med lokala partidebatter inför årets val. När Mönsteråsgymnasiet bjöd in till debatt var det få lokala företrädare från kommunpolitiken.
Mönsterås • Publicerad 10 september 2014
Michael Andel (V), Laila Naraghi (S), Max Troendlé (MP), Roger Sunesson (SD), Matilda Molander (C), Björn Brändewall (FP), Eric Dicksson (KD) och Jörgen Andersson (M) deltog i debatten.
Michael Andel (V), Laila Naraghi (S), Max Troendlé (MP), Roger Sunesson (SD), Matilda Molander (C), Björn Brändewall (FP), Eric Dicksson (KD) och Jörgen Andersson (M) deltog i debatten.Foto: Åsa Borefur

Sverigedemokraternas Roger Sunesson var den enda som kandiderar till fullmäktige i Mönsterås, övriga politiker som deltog kandiderar till riksdagen eller landstinget.

Skola, jobb och integration var de områden som eleverna själva hade valt att politikerna skulle debattera kring.

Annons

En het fråga bland eleverna var betygssystemet och förslaget att införa betyg redan i årskurs fyra.

Gymnasieeleverna vittnade om den press som många av dem känner.

Eric Dicksson (KD) anser att det är bra att få betyg tidigt för att skolan ska kunna sätta in resurser för att hjälpa den som behöver det.

– Betyget är inte ett mått på en människas värde, det är ett mått på kunskaps­nivån, menade Björn Brändewall (FP) men fick mothugg av eleverna.

– Hur lätt är det för en elvaåring att förstå det? Om vi gymnasieelever känner sådan press över betygen, hur ska då en elvaåring känna? undrade de.

Samtidigt som politikerna redogjorde för vad respektive parti står för, var det nog inte helt lätt för åhörarna att hålla isär vad som var fakta och vad som var pajkastning politikerna emellan.

Medan Laila Naraghi (S) talade om att arbetslös­heten ökat under alliansens styre, stod Björn Brändewall och höll upp ett diagram som skulle visa att andelen sysselsatta ökat de senaste åtta åren.

När integrationen kom på tal var partierna noga med att framhålla att man måste ha en generös flyktingpolitik och ställa upp för människor i nöd, men Sverigedemokraterna hade inte helt oväntat synpunkter på flyktingpolitiken.

– Vi är inte emot invandrare, vi är emot flyktingpolitiken. Får vi hit folk måste vi ge dem en chans att komma in i samhället. Men hur? Vi har misslyckats kapitalt med integrationen, sade Roger Sunesson.

Laila Naraghi anklagade alliansens politik för att ha skapat samhällsklyftor som i sin tur ska ha bidragit till ett ökat främlingshat, något som Moderaterna tillbakavisade.

Annons

Det hettade till när Jörgen Andersson (M) ville göra gällande att oppositionspartiernas representanter fått ett välregisserat underlag från partikansliet i Stockholm inför debatten.

– Att du har mage att stå och säga att jag är regisserad. Du använder dig av en härskarteknik och jag undanber mig den typen av kommentarer, svarade Laila Naraghi.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons