Annons

Band-boom i Blomstermåla

Musikintresset på Krungårdsskolan har exploderat. Högstadieeleverna som vill ha musik som elevens val är fler än platserna som erbjuds.
På tisdagen bjöd ett 50-tal av de musicerande ungdomarna på en vårkonsert.
Mönsterås • Publicerad 18 mars 2008
Green Day, Leonard Cohen, Parra More och Roxette. Högstadieungdomarna på Krungårdsskolan bjöd på en bred repertoar under tisdagens konsert.
Green Day, Leonard Cohen, Parra More och Roxette. Högstadieungdomarna på Krungårdsskolan bjöd på en bred repertoar under tisdagens konsert.Foto: 

Det var en blandad repertoar som eleverna bjöd på.

Konserten arrangerades av ett 50-tal elever i år 7-9 som förberett sig sedan terminens början. Musikläraren Rikard Ålund talar om en ny band-boom på Krungårdsskolan.

Annons

- För tre år sedan hade vi bara ett aktivt band som spelade på alla möjliga evenemang. Sedan dess har det exploderat. Nu har vi sju band som repar vid sidan av skolan, säger han.

Anledningen till att musikintresset ökat kan bero på att lärarna ändrat sitt sätt att arbeta.

- Tidigare var det ganska stora skillnader mellan hur de olika skolorna jobbade. Nu kör alla lärarna efter samma spår och det gör att ungdomarna har ganska goda kunskaper när de kommer upp till högstadiet, säger Rikard Ålund.

På högstadiet i Blomstermåla har Rikard Ålund också underlättat för ungdomarna genom att låta musiksalen vara öppen under vissa tider på eftermiddagarna.

- Det är ju inte alla som kan gå och köpa ett trumset till sina ungdomar bara för att de börjar bli lite intresserade av musik. Genom att låta musiksalen vara öppen kan de som vill låna instrument och öva, förklarar Rikard Ålund.

Vidare har även NBV, nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, engagerats. Genom ett samarbete med skolan upplåter studieförbundet lokaler till de band som inte redan har någonstans att repa.

- Det mest positiva är att vi fångat upp många ungdomar som tidigare dragit omkring på stan. Nu har de valt musiken istället för stan, säger Rikard Ålund och tillägger att mycket av detta åstadkommits tack vare möjligheten att låna instrument och lokal.

I skolan har antalet elever som väljer musik som elevens val ökat dramatiskt medan antalet som väljer idrott, dalat.

- Intresset för musik finns verkligen i kommunen. På högstadiet är intresset för musik minst lika stort som intresset för idrott. Det vi gör är att låta ungdomarna spela mycket pop och hårdrock som de själva lyssnar på, säger Rikard Ålund.

Silvana Hedenlo
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons