Annons
På onsdagen inleddes rättegången i Oskarshamn tingsrätt mot åtta personer åtalade för narkotikabrott och vapeninnehav. Fyra av dem kommer från Mönsterås kommun och en från Oskarshamn.
Mönsterås • Publicerad 19 juni 2003

Den första delen i förhandlingarna rörde en kvinna i 30-årsåldern åtalad för medhjälp till grovt vapenbrott, narkotikabrott och bruk av narkotika. Hon erkände bruk av narkotika men bestred de andra åtalspunkterna. I maj lämnade en man ett hagelgevär i huset där hon och hennes sambo bor med tre barn.

Pressad av åklagaren

Annons

- Jag vet inte vem mannen är, vet inte varför han lämnar vapnet och jag vet inte varför jag tillät mannen att lämna hagelgeväret i huset, sa hon till kammaråklagare Gunilla Öhlin, som försökte pressa henne på mannens namn.

Till sin försvarare sade kvinnan senare att hon trodde överlämnandet var en överenskommelse mellan den okända mannen och hennes sambo. Sambon, som sedan tidigare är känd av polisen för narkotikabrott, var på väg till Skåne men hade haft telefonkontakt med hagelgevärsmannen. Sambon sa att han kände sig tvingad att tillåta mannen att förvara vapnet i hemmet.

- Jag kände mig pressad. Det sitter en påtänd, psykotisk man utanför mitt hus, jag ville inte reta upp honom, säger sambon.

Flyttade geväret

Sambon är i 35-årsåldern och greps av polisen när han kom tillbaka till Mönsterås för misstankar om narkotikabrott, och kom inte hem. En kompis ringde till kvinnan och rådde henne att flytta vapnet och eventuell narkotika eftersom båda misstänker att sambon kan ha blivit gripen. Hon flyttade en burk med narkotika bakom en träskiva och flyttade ryggsäcken med hagelgeväret till en grannbyggnad. För åklagaren uppgav hon att hon inte kände till att det även fanns 80 gram hasch i ryggsäcken. Åklagaren yrkade på fängelse för medhjälp till grovt vapenbrott, narkotikainnehav och bruk av narkotika. Försvaret menade att hon ska gå fri.

Böter

Det andra åtalet gällde ringa narkotikabrott och erkändes av en man i 50-årsåldern från Mönsterås, där straffet blev böter. Resten av åtalen som tingsrätten tog upp handlade om medhjälp till narkotikabrott, narkotikabrott, olovlig innehav av kniv och vapenbrott. Där mannen från Oskarshamn är åtalad för medhjälp till narkotikabrott och olovligt innehav av en butterflykniv. Han erkände knivinnehavet men förnekade medhjälp till narkotikabrott. Enligt åklagaren var han chaufför ner till Skåne den 5 maj. Med sig i bilen hade han två andra män, varav en är sambo med kvinnan som hade hagelgeväret. När polisen grep dem i Mönsterås hittade polisen 195 gram cannabis, 48 gram amfetamin och 18 milliliter amfetaminlösning.

- Jag körde i förhoppningar om att titta på två bilar. Någon narkotikaffär pratade vi inte om.

Den två andra är åtalade för narkotikabrott. Den ena har föräldrar i Kalmar och är god vän med sambon. Han hävdade att han åkte med i annat syfte.

- Jag skulle få mitt konstglas värderat av en person på gården, och så skulle jag erbjuda honom en bil.

Annons

Amfetamin och hasch

Medan sambon, åtalad för grovt vapenbrott, två olika narkotikabrott och olovligt knivinnehav, erkände att han haft amfetaminlösning på sig och drygt tio gram hasch i hemmet men förnekade de andra brotten.

Den yngste av de åtalade är 18 år och hans far är äldst, 67 år. Både är bosatta i Skåne och åtalade för innehav av amfetamin, cannabis och marijuana men båda förnekade brott. Förhandlingarna fortsätter i dag.

DANIEL RAMSE

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons