Annons

Lars Rundbäck

Skolledaren och politikern Lars Rundbäck, Oskarshamn har gått bort vid en ålder av 75 år.
Nyheter • Publicerad 11 december 2012

Lars Rundbäck tog sin fil mag-examen 1964 i Uppsala. I samband med lärarutbildningen gjorde han sin praktik på gymnasiet i Köping, där han sedan blev anställd som eo (extra ordinarie) adjunkt. Han flyttade 1971 till Oskarshamn, där han anställdes som ordinarie adjunkt i historia och samhällskunskap vid gymnasiet. Han blev senare studierektor, rektor och gymnasiechef. Han förblev Oskarshamn och gymnasiet trogen till sin pensionering.

Jag blev studierektor vid Södertornskolan 1973 och från det året blev Lars och jag studierektorskolleger. I början på 80-talet skildes våra vägar, då Lars blev rektor vid gymnasieskolan och jag vid den nyinrättade kommunala vuxenutbildningen. I mitten på 90-talet slogs vuxenutbildningen ihop med gymnasiet och Lars blev gymnasiechef vid den nyinrättade gymnasieförvaltningen.

Annons

Lars var en perfektionist. Att han fick toppbetyg i sin fil mag-examen och lärarutbildningen var typiskt för honom. Han var en tävlingsmänniska som alltid gjorde sitt bästa. I sin födelsestad Vetlanda spelade han fotboll i dåvarande division 3 som motsvarar dagens division 1. Under studietiden vid Uppsala universitet spelade han mycket schack och blev med tiden en mycket skicklig schackspelare. Som motionär blev han en formidabel tennisspelare, som oftast besegrade sina motspelare.

För Lars var ideologin viktig som en kompass i rollen som skolman och kommunpolitiker. Han stod alltid upp för sina åsikter även om de gick emot den officiella politiken. Han var en mycket uppskattad kommunpolitiker för Moderaterna. Även de politiska motståndarna hade bara gott att säga om honom. Han hade säkert blivit ett bra kommunalråd och det var nära att M och övriga borgerliga partier fick majoritet vid ett val på 90-talet. Det skilde bara ett tiotal röster. Eftersom Lars då var nummer ett inom moderaterna hade han vid borgerlig majoritet blivit kommunens ansikte utåt. Det var synd att det inte blev så.

Lars är den tredje skolledaren vid gymnasiet som gått bort den senaste tiden. Före honom har Sten Nordlinder och Inger Wahlstedt avlidit. Jag saknar dem alla tre och gymnasiet i Oskarshamn blir aldrig detsamma som förr. Nu tänder jag ett ljus för dem och minns med saknad vår tid tillsammans.

Runo Hageberg

Pensionerad skolledare i Oskarshamn

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons