Annons

Helge Hamnert

Helge Hamnert, Högsby, har avlidit 86 år gammal.
Nyheter • Publicerad 30 september 2014

Helge växte upp i Hammarby utanför Högsby och kom tidigt att intressera sig för färg och form. Redan i skolan upptäckte man i träslöjden att Helge hade anlag för detta. Han fick så småningom arbete vid Frövi möbelfabrik som var underleverantör till Bobergs i Stockholm och kom med deras hjälp som 17-åring vidare till yrkesskolan i Stockholm. Hos Bobergs tyckte man dock att man lärde sig mer av en mästare och Helge fick börja i verkstaden.

Helge har alltid haft ett intresse för flyget och 1948 när han mönstrade lyckades han hamna vid F2 i Stockholm. Efter militären fortsatte han sin tjänst hos Bobergs och lärde sig mycket av en gesäll vid namn Bryngelsson, som hade ett unikt bildmaterial och jobbade med dekorer och gardiner till bland annat teatrar. Helge fick börja på konstruktion med prototyper där han gjorde ritningar tillsammans med huvudarkitekten Ruben Gustavsson.

Annons

Helge blev tapetserarmästare 1954 hos Stockholms tapetserarförening och 1955 registrerades firma Helge Hamnert (HH).

Helge gjorde sin första utlandsresa till London i slutet av 1960-talet vilken skulle följas av många fler. Helge startade sin affär på Götgatan i Stockholm 1968 och började samtidigt studera mattor. Detta gjorde att han reste mycket till Iran och andra länder i Mellanöstern där han lärde sig hur mattorna vävdes och knöts. Helge kunde utan tvekan tala om var en matta hade tillverkats bara genom att studera knutarna på den.

1977 flyttade han tillbaka till Högsby och köpte tidigare Melchiors bokhandel i Högsby. Denna fastighet byggdes sedermera till med en övervåning. Några år senare köptes även huset bredvid, Anna-Majas café, in som då revs och en ny byggnad uppfördes på platsen.

Helge blev med sinkunskap och sitt stora kontaktnät känd både nationellt och internationellt. Han har bland annat sålt möbler och mattor till London. Han har också försett många kyrkor med mattor och möbler och även levererat en hel del till Kungliga slottet i Stockholm.

Affären i Högsby drevs av Helge ända fram till hans död.

Helge sörjs närmast av släkt och många vänner.

Syskonbarnen med familjer

genom Leissy Hamnert Johansson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons