Annons

Brigitte Kühne

Som nära vän och partikamrat hade jag möjlighet att följa Brigitte Kühnes arbeten inom olika områden.
Nyheter • Publicerad 1 augusti 2013
Foto: 

Många gånger var hon före sin tid. Som exempel kan jag nämna att Brigitte anordnade förskoleverksamhet i Fagerhult i Röda Korsets regi innan någon kommunal verksamhet hade kommit igång.

Det är inte så underligt att Brigitte fick uppgifter inom olika områden. När Brigitte åtog sig en uppgift, gick hon in i arbetet med hela sin själ både i stort och i smått. Hennes liberala syn kom väl till pass inom Folkpartiet. Hon var verksam inom styrelsen för lokalföreningen i Högsby kommun under många år, även som dess ordförande. I kommunala sammanhang var Brigitte ledamot bland annat i kommunstyrelsen och kulturnämnden.

Annons

Hennes intresse för folkbildning utvecklades inom Vuxenskolan, där hon var verksam under flera år. Efter utbildning och arbete som bibliotekarie på det lokala planet, blev det så småningom en ledande funktion som länsbibliotekarie för Kalmar län och senare vid universitetsbiblioteket i Växjö.

Brigitte var kyrkligt verksam inom Fagerhults församling och engagerad i kyrkoråd och som kyrkvärd. Sedan lång tid tillbaka var hon medlem i Smålands Akademi.

Brigitte och Gert företog många resor till avlägsna länder med intressant kultur. Efter dessa resor delade de med sig sina intryck genom att hålla föreläsningar och visa bilder för föreningar i närområdet men även runt om i Europa.

Brigitte var för övrigt en ofta anlitad föreläsare i olika ämnen i vår världsdel. Brigitte hade många projekt på gång. Det senaste gällde utbildning i det svenska språket för tyskar. Tyvärr fick hon inte slutföra detta.

Vi får minnas Brigitte Kühne för allt som hon har hunnit uträtta.

Evald Pettersson

För Folkpartiet

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons