Annons

Bo Hedberg

Bo Hedberg, en av Sveriges internationella fixstjärnor inom företagsekonomi, har avlidit 68 år gammal. Närmast sörjande är hustrun Birgitta och barnen Kristina, John, Petter och Ida med familjer.
Nyheter • Publicerad 10 december 2012
Foto: 

Bo växte upp i Nybro och disputerade på Handelshögskolan i Göteborg inom företagsekonomi. 33 år gammal blev han en av Sveriges yngsta professorer någonsin. Hans vetenskapliga karriär var exceptionell och innehöll visiting tjänster vid Wissenschaftszentrum Berlin, London School of Economics och University of Wisconsin Milwaukee. I Milwaukee uppstod hans djupa vänskap med William Starbuck, och namnen Hedberg/Nystrom/Starbuck kom under decennier att förknippas internationellt med nytänkande inom organisations- och managementteorin. Artikeln Camping on Seesaws är en absolut klassiker.

Bo engagerade sig i internationella projekt för Världsbanken, men även som vd för dåvarande Sparbankerna.

Annons

På 90-talet delade Bo sin tid mellan professuren vid Stockholms universitet och managementkonsultföretaget Cepro. En stor grupp yngre forskare samlades runt hans arbete om imaginära organisationer. Åter igen skapades internationellt framstående forskningsresultat.

1977 anställde Bo mig som doktorand och en vänskap för livet uppstod. Bo var en lysande talare som lekte med ord i sina forskningsartiklar, som därmed inspirerade även till sin form. Bo skrev ofta nattetid. När det ringde mitt i natten sa min hustru: ”Det är säkert Bo”, och det var alltid Bo.

Bo var extremt dynamisk och ringde man hem till honom var han ofta ute och sprang.

I oktober 2000 fick Bo en stroke och den briljante talaren anpassade sig till en ny verklighet, där varje meningsbygge blev en utmaning. Han gav aldrig upp inför sin sjukdom, utan renoverade sommarhus och hjälpte till i familjens olika projekt.

Jag har förlorat en vän som ställt upp när min familj och jag behövt stöd. Det företagsekonomiska ämnet i Sverige har förlorat en av sina mest kända representanter.

Rolf Wolff

Professor och rektor

Handelshögskolan Stockholm

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons