Annons

Emmabodatjej mitt i maktens Bryssel

Från lilla lugna Emmaboda till stora stressade Bryssel.
Malena Mårds karriär sedan hon lämnade hemorten Emmaboda har varit en turné runt till en handfull av världens storstäder.
Sedan några månader tillbaka är hennes fasta punkt i tillvaron Bryssel.
- Att arbeta i Bryssel är roligt, spännande och utvecklande. Men tempot är oerhört högt och ytterst få orkar arbeta här mer än tre-fyra år
Nyheter • Publicerad 6 december 2003
Malena Mård.
Malena Mård.Foto: 

Malena Mård arbetar som ambassadråd på den svenska representationen i Bryssel.

Hon är den svenska regeringens representant i den arbetsgrupp som hanterar ärenden som gäller Östeuropa och Centralasien.

Annons

En vardag fylld av sammanträden och telefonsamtal, en vardag där begrepp som ordnad arbetstid är okända. Men samtidigt en vardag som stimulerar och lockar.

För Malena Mård är tjänsten i Bryssel den tredje utlandsvistelsen. Storstäder har blivit vardag för tjejen från Emmaboda.

Stora kontraster

- Kontrasterna är enorma. Jag är uppväxt i Emmaboda och där har jag fortfarande min familj. Och jag försöker att komma hem så ofta det är möjligt.

- För mig betyder det väldigt mycket att få komma hem några dagar då och då. Självklart för att jag vill träffa min familj, men också för att få möjligheten att få lite lugn och ro. Jag älskar att ta lååånga promenader i skogen, det är något jag saknar här där motion är något jag får på gym och liknande, berättar Malena Mård medan hon försiktigt sneglar ned mot displayen på telefonen som ringer.

Klockan är snart halv fyra på fredagseftermiddagen och efter vår pratstund väntar ett viktigt sammanträde om situationen i Georgien.

- När jag är i Bryssel då arbetar jag, det är bara så. Jag sitter ofta kvar på kontoret till långt fram på natten och skriver. Men att det skulle vara tufft att arbeta här det visste jag när jag tackade ja till tjänsten.

Och att arbeta utomlands är inte något nytt för Malena Mård.

Gick på Åkrahällskolan

Efter avslutad gymnasieutbildning på Åkrahällskolan i Nybro väntade universitetet i Uppsala och studier i internationell ekonomi.

Annons

- Efter examen flyttade jag till San Fransisco och arbetade med ekonomi ett tag. Men från 1994 har jag varit anställd av UD, första uppdraget blev en till slut treårig vistelse i S:t Petersburg, en oerhört spännande tid.

Åren i Ryssland minns Malena Mård med välbehag. S:t Petersburg är en total kontrast till Sverige samtidigt är likheterna också väldigt många.

- Jag kände mig väldigt hemma där. Ryssarna har, på många sätt, samma resonemang som vi svenskar. Dessutom är S:t Petersburg en stad med svensk historia. Det blev många samtal med ryssar som mindes det gamla Ryssland, före kommunismen, och därmed också många svenska minnen.

- Dessutom är S:t Petersburg en internationell storstad bara en timmes flyg från Stockholm.

Under åren i S:t Petersburg kom Malena Mård också i kontakt med det nyvaknade intresset för samarbete mellan Ryssland och Sverige som börjat spira i kanske främst södra Sverige.

- Det intresset lever ju vidare fortfarande och utvecklas hela tiden, det märks kanske främst på de kontakter som i dag finns mellan Sydsverige och Kalliningrad.

Om ett samtal om åren i S:t Petersburg väcker många trevliga minnen till liv hos Malena Mård är hon betydligt mer kluven när hon tänker tillbaka på nästa utlandsanställning.

- Från S:t Petersburg flyttade jag till Bangladesh, jag arbetade på ambassaden i Dhaka med biståndsfrågor.

Stor omställning

- Men att komma från Sverige till Bangladesh blev en mycket omtumlande upplevelse.

Annons

- Bangladesh är ett oerhört fattigt muslimskt land. Kvinnosynen är helt annorlunda än den jag var van vid och fattigdomen och analfabetismen är enorm.

- Det var chockerande att se nöden på så nära håll. Jag kunde helt enkelt inte vänja mig.

I Bangladesh är många av de faktorer Sverige med sin biståndspolitik arbetar för att utrota en del av vardagen. Barnarbete, ytterst sporadisk skolgång för framförallt unga flickor och en bokstavlig kamp för mat för dagen tillhör vardagen.

För Malena Mård blev också den muslimska traditionen, kvinnosynen, en påtaglig del av livet.

- Jag rättade mig efter den muslimska klädkodexen, långarmade tröjor och långa kjolar. Men mitt liv blev påverkat. Det var mycket sällan jag gick ut efter klockan 17.00, det finns knappt några kvinnor ute kvällstid, berättar Malen Mård.

Samtidigt som vardagen i Dhaka var omtumlande var arbetet med bistånd en positiv upplevelse.

- Jag såg själv, på plats, vilken nytta vi kunde göra. Bara att se hur vårt arbete bidrog till att kvinnor fick lära sig att läsa och skriva och därmed få självförtroende och kanske arbete var en skön känsla.

Efter Bangladesh flyttade Malena Mård hem till Sverige. Fyra år på UD i Stockholm väntade.

- Jag arbetade som handläggare för frågor som rörde Ryssland. Men jag fick också vara med om arbetet på hemmaplan då Sverige var ordförandeland

i EU. Det var en spännande upplevelse som verkligen öppnade ögonen på mig. Jag fick se och lära mig hur spelet bakom EU:s kulisser går till.

Annons

Ny i Bryssel

Sedan tidig höst är Bryssel Malena Mårds arbetsplats. Men sejouren i Bryssel kunde fått en lugnare start.

Mordet på utrikesminister Anna Lindh, Malena Mårds högste chef, och folkomröstningen om euro har påverkat livet även i Bryssel.

- När Anna Lindh mördades reagerade jag som många, många med mig. Jag trodde inte det var sant.

- Men reaktionerna från mina kollegor här glömmer jag inte. De gav oss svenskar ett enormt stöd och bevisade för mig

vilken respekterad och omtyckt politiker Anna Lindh var. Många, många kom till oss på den svenska representationen och berättade om sina möten med och minnen av Anna Lind.

Reaktionerna på det svenska folkets nej till euro som valuta blev däremot inte speciellt stora.

- Visst har jag fått frågor om hur valresultatet kunde bli som det blev. Men personligen var jag inte speciellt överraskad, jag kände när jag var hemma

i somras att det fanns en stark opinion för ett nej.

För Malena Mård väntar nu en vardag med möten med sin arbetsgrupp två dagar i veckan och därutöver ett intensivt arbete med att förverkliga arbetet med EU:s utrikespolitik mot öst. Ett arbete som inte minst omfattar otaliga förhandlingar med representanter från de övriga EU-länderna.

Annons

- Jag får mina instruktioner från UD i Stockholm, men det är jag som förhandlar och det är jag som arbetar med de toppmöten som EU anordnar varje år med Ryssland och Ukraina.

Viktig arbetsuppgift

- Dessutom ligger det på vårt bord att hantera EU:s gemensamma bistånds- och grannlandspolitik. Oerhört spännande arbetsuppgifter jag ser fram emot att ta mig an.

Privatliv då?

- Det är svårare, man umgås mest med arbetskamrater. Vi arbetar så nära och så mycket att det bara blir så.

- Men själv försöker jag se till att få några dagars ledighet med jämna mellanrum. jag har min sambo, fast just nu får jag väl kalla honom särbo, i London och försöker ta mig dit så ofta det går, säger Malena Mård, samlar i hop sina handlingar och vandrar i väg mot mötet om situationen i Georgien.

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons