Annons

Viktig gränshandel

Ledare • Publicerad 31 december 2003

Även om många svenskar ställer sig skeptiska till att vara med i EU, så är det många norrmän som uppskattar det. Åtminstone om de bor tillräckligt nära Sverige för att åka hit och handla. Många sparar flera hundralappar på att åka över gränsen och fylla på förråden med förhållandevis billiga livsmedel. Och de svenska samhällena på andra sidan gränsen är tacksamma över att denna köpstarka handel ger människor arbete och lön på annars ofta utflyttningsdrabbade orter.

Gränshandeln mellan Sverige och Norge är ett tydligt exempel på vitsen med EU. Maten har blivit billigare i Sverige. Det ser norrmännen - och det är ett starkt och konkret argument för de människor i Norge som vill gå med i unionen. Så växer också ja-rörelsen i landet.

Annons

Denna handel visar också på att det inte är helt bekymmersfritt att vara det dyraste landet att leva i. Det visar också på konkurrenskraften i billiga priser. Myndigheterna i Norge börjar bli oroade över att människor hellre åker till Sverige för att spendera sina slantar, än att sätta sprätt på dem hemma.

I längden kommer det vara omöjligt för Norge att stå utanför unionen. Må ja-opinionen i Norge växa sig starkare under 2004!

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons