Annons

Vi vill inte ha skatt på ideellt arbete!

Ledare • Publicerad 23 december 2003

I september detta år skrev vi på ledarplats om förslaget från finansdepartementet att belägga alla frivilligorganisationer med 25 procents moms, ungefär som om de sysslade med affärsdrivande verksamhet. Detta scenario riskerar fortfarande att bli verklighet.

I utredningen Mervärdesskatt i ett EG-rättsligt perspektiv analyseras det hela på längden och tvären. I vanlig ordning när det kommer till socialdemokratiska skatteförslag så är inget enkelt. I korthet innebär dock förslaget att all frivilligverksamhet skall skattebeläggas för att anpassa bestämmelserna till EU-normen. Undantag ska visserligen göras för sådana ändamål som pengainsamlingar, tycker utredningen. Vad en pengainsamling är vet ingen, men den ska ”företas i skälig omfattning. Skäligheten skall bedömas med hänsyn till antal evenemang och risken för konkurrenssnedvridning.”

Annons

En stilla vän av ordning undrar sedan när s-regeringen började måna så mycket om en sund marknad - låt oss bara säga ”kommunala bolag”. Bedömningen att ideella föreningar skulle kunna vara konkurrenssnedvridande med sin försäljning av second-hand-kläder förefaller vara ett helt orimligt argument.

Övriga aktiviteter som föreslås att undantas från skatten är idrottsföreningar och kulturverksamhet, medan samfund och andra ideella föreningar (i praktiken så kallade ”välgörenhetsföreningar”) drabbas. Varför? Förmodligen för att idrott ingår i folkrörelserna, och för att kulturlivet politiskt -traditionellt har många kopplingar till arbetarrörelsen.

Det har, som bekant, varken samfunden eller ”välgörenheten”. Därför går det bra att beskatta dem - ungefär som socialdemokraterna använt ekonomiska medel i alla tider för att tränga bort oönskade eller misshagliga fenomen i samhället. Privatläkare, till exempel, under åttio- och nittiotalen.

Hade det inte varit bättre att låta bli att beskatta denna sårbara sektor? Vi behöver ideellt engagerade människor och ideella föreningar som hjälper till där samhället inte räcker till. Låt inte dem som arbetar gratis åt dessa föreningar slås ned i skorna - det blir ett slag mot den enskildes samhälleliga engagemang. Och det var väl inte det som var meningen. Eller?

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons