Annons

”Vi låter oss varken styras av sosseri eller näringsliv”

Ledare • Publicerad 13 december 2003

I måndagens ledare i Barometern fanns en betraktelse över vådorna som är förknippade med den planerade kommunikationen. Som exempel nämns centerkvinnornas protester mot H&M:s erotiserade underklädesmodeller.

Tack snälla Barometern för att ni hjälper oss få ut detta budskap ännu en gång!

Annons

När vi första gången förde saken på tal föreslog vi från Stockholms Centerkvinnor att de som tyckte som vi kunde låta bli att handla hos H&M under den tid annonserna satt upp. Ganska harmlöst och alldeles normal konsumentpolitik, tyckte vi.

Årets underklädsannonser i Stockholms tunnelbana får ett annat gensvar från oss. Hurra för Twilfit! Äntligen får vi kvinnor, som ju faktiskt förväntas bära de utannonserade plaggen, se hur de ser ut. Vi kan bedöma om vi vill ha dem nära vårt allra heligaste, eller om vi avstår för att de mest liknar tortyrinstrument.

Twilfit säljer i år underkläder. Det betraktar vi som ett framsteg. Kanske blir det åtminstone i den affärskedjan ett trendbrott. I stället för långa rader kvinnor som i mellandagarna genast vill byta det där med kliande kanter och ståltrådar som skär in som maken/fästmannen/pojkvännen har köpt kanske kvinnorna i år faktiskt vill behålla plaggen.

Cecilia Önfelt

Stockholms Centerkvinnor

F d distriktsordförande

Du är dum! Vad svarar man?

Ett sådant påstående kan bemötas på flera sätt. Man kan ignorera det, man kan argumentera emot, man förklara att det inte är särskilt konstruktivt att uttrycka sig på det sättet, man kan säga jaha eller så kan man påpeka att den som sa det han var det.

Infernaliskt mycket textreklam som ingen journalist med självrespekt borde ta i, ens med tång. Ungefär så beskrevs Östra Smålands Affärslivsbilaga av Barometern OT:s ledarsida (10/12).

Inte nog med det; ”centralt betald partifilial”, så ser Barometerns ledarskribent på Östra Smålands redaktion.

Annons

Barometerns ledarskribenter får naturligtvis tycka vad de vill om konkurrenten Östra Småland. Men när man i svepande ordalag misskrediterar tidningens journalister och deras arbete, vill vi som facklubb protestera.

Vad än Barometerns ledarskribenter tror om det redaktionella arbetet på en presstödstidning så låter vi oss inte styras i vad vi ska publicera vare sig av sosseriet eller näringslivet. Vi arbetar självständigt i enlighet med pressetiska regler, vi gör bedömningar och urval enligt journalistiska värderingar.

Gunilla Person

ordförande för Journalistklubben Östra Småland

(Brevet besvaras på måndag)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons