Annons

Västra Malmen bör få en ärlig chans

Barometern-OT:s ledare om Linnéuniversitetets byggnader har redan kommenterats. Uppenbarligen är vi många som tycker likadant i staden/kommunen!
Ledare • Publicerad 28 oktober 2009

Här är några tankar om lokaliseringen, som också är sända till rektor! Borde inte området vid Västra Malmen får en bättre chans?

Jag anser det beklämmande att inte denna stadsdel har utretts. Stadsnära var det som framkom i den osynliga undersökning som gjordes bland studenterna och borde således vara ett viktigt kriterium. Detta uppfyller Västra Malmen med råge.

Annons

Det vore klokt och rättvist att låta en arkitektfirma också se över denna plats där befintliga resurser finns. Vi är många som tänker i dessa banor. Redan då vi lämnade salen där presentationsmötet hölls uttryckte en person att Västra Malmen vore den bästa platsen. Det ser jag som en tydlig signal!

Området ligger nära staden, via både Trädgårdsgatan och Esplanaden. Kalmar kan erbjuda att vara både kuststad (Ölandskajen) och Linnés trädgårdsstad (Västra Malmen).

Ölandskajen är en bra huvudplats, men behöver som framkom på mötet kompletteras med en ytterligare plats. De platser som i dag utreds som komplement ser jag flera svårigheter med;

Elevatorkajen: en plats som vid bebyggelse fråntar Kalmars övriga invånare den praktiska möjligheten att vistas där. Den behöver också bebyggas rejält för att klara att leverera den yta som behövs för universitetet, vilket i sig torde utgöra en tveksamhet till platsen. Allt kan inte fokuseras i innerstaden. Det ger inte en levande stad om man ser till dess helhet!

Malmfjärden: en kontroversiell plats eftersom behovet från gymnasieskolor och föreningsidrott är stort

BBS: ligger långt ifrån staden.

Västra Malmen är en plats där saker och ting händer. Evenemangsarenan byggs och ett hälsocentrum växer fram. Både lärarutbildning och sjuksköterskeutbildning och andra utbildningar. har en stark koppling till hälsa! Där finns redan en park, ett nytt bibliotek, idrottshall (idrottslärarutbildningen med gott renommé skulle troligtvis inte få en ny lokal om ny plats anvisas utan ändå få fortsätta sin verksamhet på Västra Malmen), restaurang och café. Att finna naturliga kopplingar mellan byggnaderna skulle vara möjligt här precis som för övriga platser som utretts. Inte minst utgör parken mellan bibliotek och Storken denna sammanknytning och mötesplats.

I arkitektförslagen som gjorts har byggnaderna bundits samman med gångar inne i husen. Gångar inomhus är bara ett komplement till gångar utomhus. Skillnaden är att man får mindre frisk luft! Mötesplatser kan skapas på flera ställen, men viktigast är att de skapas inte bara rent fysiskt utan mentalt.

Linnéuniversitetet är en mycket viktig händelse för Kalmar stad och utgör därmed ett nog så viktigt planärende. Det vet högskolan om! Låt oss nu göra detta viktiga arbete tillsammans! Staden utvecklas bättre om inte allt centreras på Kvarnholmen utan inbegriper också andra stadsdelar. Det finns planer i kommunen på att höja attraktiviteten och standarden för Oxhagen. Fler studentbostäder skulle kunna byggas där och studenterna skulle få ett utmärkt läge till Linnéuniversitetet på Västra Malmen.

Patricia Johansson

Studerande och miljöpartist

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons