Annons

Varför gör de på detta viset?

Ledare • Publicerad 17 mars 2005

et finns inom socialdemokratin en djupt rotad föreställning om att alla medel är tillåtna i kampen för att få makten och behålla den. System och regler är till för att manipuleras och utnyttjas, det är helt i sin ordning så länge syftet är gott. Och syftet är att säkra det socialdemokratiska maktinnehavet.

Medlemsfusket ska ses i ljuset av detta makttänkande externt såväl som internt. Många medlemmar innebär flera ombud till SSU:s kongress. Och marginalerna är knappa. Vid kongressen 1999 valdes Mikael Damberg till förbundsordförande med 126 röster mot 124 för motkandidaten. Luciano Astudillo.

Annons

Att rapportera fler medlemmar än man har blir ett vapen i den interna maktkampen.

Fusket har varit omfattande och systematiskt och bidragsfusket i Kalmar var bara början. Också SSU i Stockholm har skickat in medlemsavgifter för ungdomar som inte hade en aning om att de var var medlemmar. Och en tidigare ordförande för SSU i Blekinge har vittnat om det omfattande och systematiska fusket med medlemssiffror där. Fusk som socialdemokraterna i Blekinge enligt honom var väl medvetna om.

Ungdomsminister Lena Hallengren var som ordförande i Kalmardistriktet ansvarig för verksamhet och medlemsrapportering. Att hon inte skulle ha varit medveten om hur distriktet rapporterade in medlemmar förefaller ytterst osannolikt. Som förbundskassör i SSU fick hon ytterligare tillfälle att hantera ekonomi och medlemsavgifter.

Skolminister Ibrahim Baylan tillhör även han fifflarna. Han vann en intern maktstrid i SSU i Umeå genom att hålla extraval av kongressombud när valtiden hade gått ut. På det sättet säkrade han sin egen plats i SSU:s förbundsstyrelse.

Det hela är ett beklämmande skådespel. Beklämmande därför att det blir allt tydligare att en av landets största ungdomsorganisationer systematiskt fuskat och fifflat och fört fusket vidare från generation till generation av aktiva. Beklämmande därför att det är skattepengar de lurat till sig. Och beklämmande därför att de fortfarande inte tycks begripa hur allvarligt det är.

Det första som måste ske är att SSU:s förbundsledning ställer sina platser till förfogande. Detsamma måste distriktsledningen i Kalmar göra. Och Lena Hallengren och Ibrahim Baylan har med detta slutgiltigt förbrukat sitt förtroendekapital. De måste avgå ur regeringen.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons