Annons

Vårdvinst blir mindre snurrig

Regeringen bromsar vårdbolagens räntesnurror. Räntesnurran är ett skatteknep i mångmiljardklassen. Svenska koncernföretag för ut sin vinst till koncernbolag i lågskatteländer.
Ledare • Publicerad 26 mars 2012

– Särskilt upprörande skatteupplägg har vi sett prov på hos vissa riskkapitalbolag inom välfärdssektorn, till exempel i samband med den så kallade Carema-skandalen i höstas. Det kan vi inte acceptera, säger finansminister Anders Borg.

Förra veckan presenterade han tillsammans med äldre- och omsorgsminister Maria Larsson (KD) ett förslag för att begränsa företagens avdrag. De??miljarder som därmed blir skatt ska användas för att sänka bolags-­skatten,?sade finansministern. Svenskt Näringsliv och Riskkapitalföreningen var i huvudsak positiva till förslaget. Politiskt har alliansregeringen ryckt åt sig initiativet. Även om förslaget inte är den slutliga perfekta lösningen, visar det en vilja att få något gjort. Socialdemokraterna velar och backar.

Annons

Håkan Juholt inledde sitt partiledarskap med att kräva förbud mot riskkapitalbolag i vården. Sedan retirerade han och talade om förbud mot vinster i verksamheten. Hans efterträdare Stefan Löfven har nöjt sig med vaga ord om vikten av att vinsterna återinvesteras. Socialdemokraterna utreder hur detta ska gå till. Utredningar utan en tydlig politisk vilja i direktiven brukar sällan skapa klarhet. I ett annat rum sitter Leif Pagrotsky och utreder partiets syn på skatterna. Han har antytt sin tveksamhet om möjligheterna att göra något radikalt annorlunda.

Juholt lovade ”påregleringar” för att komma åt konkurrensutsättningarnas avarter. Löfven talar mer positivt om marknadslösningar. Ett steg längre går Stefan Stern, länge en av de inflytelserika inom socialdemokratin. Nu finns han på företaget Magnora, som driver Kunskapsskolan och utvecklar privat äldreomsorg. Han har inte bytt sida.

”Det var ju det här vi ville!” säger han i en intervju i Svenska Dagbladet. ”Den svenska modellen har skapat människor som inte är så auktoritetstroende. Som är kapabla att göra egna val. Då får socialdemokraterna inte framstå som ett parti som inte ser deras frihetslängtan”, säger han.

Han inser faran i att hans parti framstår som motståndare till all utveckling och som benhårda försvarare av det gamla. Om inte vi socialdemokrater står upp för att Sverige har blivit – och att vi har velat det – världens mest individualistiska land, kommer de nya Moderaterna att stjäla den berättelsen också ifrån oss”, säger Stern.

Regeringen agerar. Socialdemokraterna reagerar. Fördel Borg.

Ulf Wickbom

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons