Annons

Vård för de sjuka och inte för de rika

Det finns en stor folklig uppslutning i Sverige bakom principen om att vi ska ha en gemensamt finansierad sjukvård som är öppen för alla och ges efter behov. Vilken vård du får ska inte komma an på plånbokens tjocklek.
Ledare • Publicerad 4 december 2012

Dessa grundläggande principer har under de borgerliga regeringsåren dessvärre undergrävts. Det är bland annat tillåtet för privata bolag som driver sjukhus på entreprenad åt landstingen att samtidigt på samma sjukhus ta emot privat­betalande och/eller försäkringspatienter, och låta dem gå före andra patienter utan att det är medicinskt motiverat.

I Stockholms läns landsting, där Moderaterna styr, kan numera privata företag driva privatfinansierad vård i de offentliga sjukhuslokalerna. Ett exempel på detta är Arrythmia Center som ägs av Global Health Partner AB. Det ligger mitt i det offentligt finansierade Södersjukhuset i Stockholm. För att komma till Arrythmia Center, som bedriver hjärtsjukvård, går du in genom huvud­ingången på Södersjuk­huset.

Annons

För att få vård på Arrythmia Center måste du däremot betala dyrt ur egen ficka. Då får du gå före i köerna. Alternativet är att leta upp det vanliga väntrummet på Södersjukhuset. Vad är detta, Barometern, om inte ett offentligt finansierat sjukhus med två väntrum, ett för de rika som kan betala för sig och ett för alla andra?

Mot den här bakgrunden är det högst relevant att fråga vad moderaterna i Landstinget i Kalmar län tycker om detta.

En av våra fullmäktigeledamöter i landstinget undrade hur Henrik Yngvesson skulle svara om exempelvis Trygg Hansa skulle vilja köpa vård vid länssjukhuset i Kalmar. På dessa frågor valde Henrik Yngvesson att glida undan.

Därmed utgår jag och Socialdemokraterna från att det skulle bli ett systemskifte i Landstinget i Kalmar län om väljarna bytte majoritet 2014.

Jonas Hellberg (S), politisk sekreterare landstinget i Kalmar län

Svar:

De flesta patienterna på Arrythmia Center har inte alls betalat utav egen ficka. De kommer nämligen från landsting med långa vårdköer. Vad skulle ske med dessa hjärtpatienter från dåligt fungerande landsting om bolaget tvingas att stänga?

Under de senaste två åren har ingen patient från landstinget i Stockholm enligt pressavdelningen i Stockholms landsting remitterats till Arrythmia Center. (Ingen kommer heller från Landstinget i Kalmar). Privata vårdgivare i Stockholm får inte behandla länsbor som försäkringspatienter. Arrythmia Center handlar inte om att patienter köper sig förbi köer, utan om möjligheten för patienter i svaga landsting att få livsnödvändig vård.

Ledarredaktionen

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons