Annons

Vänsterns perspektiv

Ledare • Publicerad 8 september 2006

TV:s partiledarutfrågare Marianne Rundström och Mats Knutson arbetar i första hand från ett vänsterperspektiv. Det är svårt att tvivla på resultaten från Näringslivets mediainstitut, även om de med förlov sagt presenteras ohyggligt krångligt.

Knutson och Rundström är seriöst arbetande journalister, och, som rapportförfattarna konstaterar, de vill sannolikt vilja vara opartiska. Ändå blir resultatet att deras frågor bedövande ofta har vänsterns perspektiv men ytterligt sällan ett liberalt. Politiska åtgärder förutsätts vara lösningarna, inte problemen.

Annons

Många av orsakerna ligger nog i svensk journalistiks grundattityd. Utgångspunkterna väljs för att vara så lite uppseendeväckande och så traditionella som möjligt. Och i ett socialdemokratiskt högskattesamhälle blir det då socialdemokratins utgångspunkter som får företräde. Det är ofrånkomligt om man vill stryka utbredda föreställningar medhårs.

Medias påverkansroll är ofta – tro det eller ej – att förstärka redan rotade attityder. Vill man den öppenhet och valfrihet i bedömningar som mångfalden ger bör man söka sig till öppet värdedeklarerade tidnings-, radio- och TV-inslag. Till media som mer bärs av idéer än av viljan att ligga i värderingsfältets mittpunkt.

Per Dahl
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons