Annons

Vänstergir med Baudin

Nomineringen av Kommunals ordförande till partisekreterare för Socialdemokraterna skickar både politiska som strategiska signaler.
Ledare • Publicerad 14 oktober 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
De tätare banden mellan S och LO kan nog trigga fackmedlemmar med andra politiska sympatier.
De tätare banden mellan S och LO kan nog trigga fackmedlemmar med andra politiska sympatier.Foto: Christine Olsson/TT

Socialdemokraternas kongress närmar sig, och saker och ting börjar falla på plats. Vägval görs inför den kommande valrörelsen. Det är inte bara partiledare som ska väljas; så även partisekreterare. I början av veckan kunde Elvy Söderström, som leder Socialdemokraternas valberedning, bekräfta vem som nomineras till posten som partiets sekreterare: Tobias Baudin, nuvarande ordförande för Kommunal.

Det finns inga tecken på att han ej skulle accepteras av kongressen; nomineringen har säkerligen föregåtts av samtal med inte bara partidistrikten utan även den tilltänkta nya partiledaren Magdalena Andersson.

Annons

Det faktum att partisekreteraren väljs av ombuden, och inte handplockas direkt av partistyrelsen som i flera andra sammanhang, markerar inte bara en skillnad mot andra partier utan bäddar också för att sekreteraren kommer kunna bedriva sitt arbete med ett starkt mandat. Något av ett folkrörelsearv.

Om han väljs blir det också ytterligare ett tecken på hur banden mellan partiet och LO-facken knyts allt starkare. Medan en sådan grupp som partiets religiösa sidoorganisation Tro och Solidaritet föreslås bli av med sin inadjungerade plats i partiets verkställande utskott, har LO-representanter förärats att delta vid regeringens presskonferenser.

”Om han väljs blir det också ytterligare ett tecken på hur banden mellan partiet och LO-facken knyts allt starkare.”

Att det nu sker omgrupperingar i rörelsen är tydligt, och förståeligt. Om Tro och Solidaritet kan upplevas ha blivit något av ett aktivistiskt sänke i vissa kretsar, kan LO-facken istället fungera som en arena och ett verktyg för att försöka vinna tillbaka de arbetarväljare som under åren flytt i drivor till Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Samtidigt kommer ett sådant ytterligare stärkande av banden att väcka ont blod hos de väljargrupper som redan sedan tidigare kritiserat LO-fackens partipolitiska koppling.

Men valet ska inte bara förstås i termer av taktiserande. Det signalerar också politiska ställningstaganden. Om Magdalena Andersson lyfter fram klimatet, välfärd, gängkriminalitet och integration så tar Baudin särskilt upp skolan, välfärden, pensionerna och arbetslösheten som prioriterade frågor.

Under Baudins tid i LO:s ledning har man bland annat drivit linjen att lagen om valfrihet – ”en ideologisk lag”, som han har kallat det – ska rivas upp och att etableringsfriheten ska avskaffas. Det vore ingen vild gissning att kampen mot valfriheten i välfärden kommer trissas upp vad det lider.

Det har tvistats fram och tillbaka om huruvida Magdalena Andersson är en så kallad vänster- eller högersosse. Men med Baudin vid rodret kommer onekligen partiets vänsterfalang stärka sina positioner.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons