Annons

Välstånd bygger välfärd

För att se god tillväxt behövs också goda villkor för landets företagare. Det är på sin tid att förenkling för företagarna åter hamnar på den politiska agendan.
Ledare • Publicerad 2 januari 2024
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Under regelbördan företagarna dignar ned.
Under regelbördan företagarna dignar ned.Foto: Jessica Gow/TT

Svensk politisk debatt har ibland en tröttsam tendens att inte kunna fokusera på mycket mer än någon enstaka sak åt gången. Alla springer på samma boll samtidigt – eller ett par bollar, för att vara mer rättvis – vilket i värsta fall kan leda till att andra frågor försummas. Frågor som egentligen förtjänar större uppmärksamhet.

Det råder ingen tvekan om att de stora frågorna som uppehåller den nationella politiken i dagens Sverige är migrationen, integrationen och kampen mot de kriminella gängen. Skola och klimat tävlar också om utrymmet. Mindre synliga är vissa frågor som för bara några mandatperioder stod högt på agendan. Och detta är något som mer eller mindre präglar samtliga riksdagspartier. Här finns så att säga ”marknadsandelar” som ett hungrigt parti skulle kunna ta sig an medan andra partier tittar åt annat håll.

Annons

Ta till exempel åren då Alliansen satt i regering. En av paradgrenarna var strävan efter att förenkla för svenska företag. Lätta på regelbördan, och göra det enklare att starta och driva företag i Sverige. Något som skulle underlätta inte minst för de småföretag som utgör den förkrossande majoriteten av alla svenska företag.

”Runt 80 procent av alla företag är enmansföretag.”

Runt 80 procent av alla företag är enmansföretag – enskilda individer som strävsamt tar sig fram dag för dag. Verkligheten skiljer sig markant från nidbilderna av vad ett företag eller en företagare är.

Vill man således skapa tillväxt i Sverige vore det en rimlig metod att satsa på reformer som exempelvis gör det enklare för denna enorma grupp att anställa. Skulle bara en andel av dessa cirka 900 000 företag kunna anställa en enda person skulle det vara ett stort kliv framåt för inte bara dessa företag, utan även för att minska arbetslösheten. Tillväxten skulle ge ökade skatteintäkter som i sin tur skulle möjliggöra välbehövliga satsningar på säg infrastruktur, försvar och välfärd. Välstånd bygger välfärd, så en politik som förenklar för företagen och uppmuntrar tillväxt.

En ljusglimt i frågan gavs under årets mörkaste dag. 21 december tillkännagav den borgerliga regeringen att man som i ett led av en ”förenklingsagenda” nu tar steg för för att både minska regelbördan och de administrativa kostnaderna för företag. I regleringsbreven inför det kommande året får ett 30-tal myndigheter förenklingsuppdrag.

Bara för att regler en gång i tiden – under Alliansen – förenklades innebär det inte att borgerligheten lugnt kan luta sig tillbaka och tro att den saken är avklarad bara för att den tidigare varit prioriterad. Det finns mer att göra, inte minst eftersom nya regler har en tendens att dyka upp under årens lopp. Likt buskarna och träden i trädgården finns ett behov av regelbunden ansning. En rabatt som lämnas ovårdad trängs snart nog ut av ogräs, och företag kvävs om man låter regelbördan kumulera för mycket. Det är dags för rensning.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons